Dok drugi idu na Zapad, „Lego“ odlazi na Daleki istok

09.12.2021

08:23

0

Danski proizvođač igračaka objavio je da planira ulaganje više od milijardu dolara u kompaniju u Vijetnamu

Dok drugi idu na Zapad, „Lego“ odlazi na Daleki istok
Copyright Printscreen

Za razliku od mnogih kompanija sa Zapada, koje su zbog negativnih posledica pandemije koronavirusa na lance snabdevanja počele da sele svoju proizvodnju iz Azije bliže kući, jedan veliki evropski proizvođač je odlučio da uradi potpuno drugačiju stvar.

Danski „Lego“ je rešio da izgradi fabriku u Vijetnamu, kako bi pratio nagli rast potražnje za popularnim plastičnim kockicama u boji među decom širom Azije.

Kompanija u Vijetnamu biće drugi takav pogon u Aziji, nakon onog u Kini, otvorenog 2016. godine.

„Lego“ od 2019. beleži dvocifreni rast prodaje u tom regionu, a potražnja je sada na putu da premaši ponudu iz kineske fabrike u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, rekao je za Rojters generalni direktor „Lega“ Karsten Rasmusen.

Pogoni u blizini kupaca

Novo ulaganje sastavni je deo decenijske strategije „Lega“ da proizvodnju približi ključnim tržištima, što bi im smanjilo troškove i zaštitilo ih od spoljnjih faktora.

- To nam omogućuje kraće vreme isporuke našim kupcima i bržu reakciju na potražnju, ali naravno da nas čini i otpornijima - rekao je Rasmusen.

Naglasio je i da odluku o gradnji kompanije u Vijetnamu nisu ubrzali poremećaji i globalnim nabavnim lancima.

Nova firma biće prvi „Legov“ pogon s neutralnom emisijom ugljenika. Struju će dobijati i od solarne energije proizvedene na krovu i na obližnjoj farmi. Iako „Lego“ još izrađuje kocke od plastike (koja se dobija od nafte), nameravaju da ih do kraja decenije zamene kockama izrađenim od održivih materijala, prenosi Seebiz.

Kompanija takođe proširuje kapacitete u Meksiku, Mađarskoj i Kini, te dodaje mašine u kompanijama u matičnoj Danskoj i u Češkoj.

„Lego“ je dobio ime po skraćenom izrazu "leg godt", što na danskom znači "dobro se igraj", piše Seebiz.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Seebiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike