Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara 2022. godine: Koja svetska sila ubrzo izbija na prvo mesto?

28.12.2021

19:25

0

Važno pitanje biće i kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom

Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara 2022. godine: Koja svetska sila ubrzo izbija na prvo mesto?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svetska ekonomija bi trebalo 2022. godine da premaši vrednost od 100 biliona dolara prvi put ikada, dve godine ranije nego što se predviđalo, procenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja iz Velike Britanije (CEBR), u analizi "Svetska ekonomska liga 2022".

Kontinuirani oporavak od pandemije podstaći će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada kreatorima ekonomske politike može da bude teže da spreče vraćanje nacionalnih privreda u recesiju ukoliko visoke stope inflacije potraju, saopštio je londonski istraživački centar, prenosi Blumberg.

Iza ugla vreba recesija

- Pre godinu dana smo se nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo. I u neku ruku jesu. Sada očekujemo da će svetski BDP u dolarima u 2022. godini biti veći nego što je bio pre pandemije i da će prvi put dostići preko 100 biliona dolara. Prošle godine smo predviđali da će taj nivo biti dostignut tek 2024. godine - navodi CEBR.

Njihovo istraživanje obuhvata ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine.

Analitičari CEBR-a kažu da, uprkos pojavi omikron soja kovida na kraju godine, "znatno bolji imunitet u brojnim zemljama omogućava primenu blažih mera ograničenja, i da veća ekonomska prilagodljivost znači da obnovljena ograničenja zadaju manji udarac nego ranije“.

CEBR navodi da će inflacija biti pitanje broj jedan koje treba rešavati u narednim godinama.

- Važno pitanje biće kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom koja je sada dostigla 6,8 odsto u SAD-u. Nadamo se da će relativno skromno prilagođavanje mera staviti pod kontrolu netranzitorne elemente. Ako ne, onda će svet morati da se pripremi za recesiju 2023. ili 2024. godine - izjavio je Daglas Mekvilijams, zamenik predsednika CEBR-a.

Profimedia
 

Prognoza ovog istraživačkog centra je u skladu sa procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji takođe predviđa da će globalni BDP meren u dolarima i po tekućim cenama biti veći od 100 biliona dolara 2022. godine.

Gde su Kina i Amerika...

U svom godišnjem pregledu "Svetska ekonomska liga", CEBR takođe procenjuje da će vrednost BDP-a Kine prestići privredu SAD u 2030. godini, i to dve godine kasnije nego što se predviđalo pre godinu dana.

Takođe, stručnjaci prognoziraju da će se Indija sledeće godine vratiti na šesto mesto i prestići Francusku, te da će 2031. godine postati treća najveća ekonomija, godinu dana kasnije u odnosu na prethodnu projekciju, prenosi Blumberg.

Gerd Altmann/Pixabay
 

Privreda Velike Britanija je na putu da bude veća od Francuske za 16 odsto do 2036. godine, uprkos Bregzitu, dok će Nemačka prestići ekonomiju Japana 2033. godine, navodi se u istraživanju CEBR-a. Kako još navode, Rusija će po vrednosti BDP-a ući u prvih 10 ekonomija sveta do 2036.

U studiji se takođe ocenjuje da će klimatske promene uticati na smanjenje privatne potrošnje za dva biliona dolara godišnje u proseku do 2036. godine, jer će kompanije rashode za investicije u proizvodnju preusmeriti u dekarbonizaciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike