Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara 2022. godine: Koja svetska sila ubrzo izbija na prvo mesto?

28.12.2021

20:25

0

Važno pitanje biće i kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom

Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara 2022. godine: Koja svetska sila ubrzo izbija na prvo mesto?
Pixabay

Svetska ekonomija bi trebalo 2022. godine da premaši vrednost od 100 biliona dolara prvi put ikada, dve godine ranije nego što se predviđalo, procenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja iz Velike Britanije (CEBR), u analizi "Svetska ekonomska liga 2022".

Kontinuirani oporavak od pandemije podstaći će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada kreatorima ekonomske politike može da bude teže da spreče vraćanje nacionalnih privreda u recesiju ukoliko visoke stope inflacije potraju, saopštio je londonski istraživački centar, prenosi Blumberg.

Iza ugla vreba recesija

- Pre godinu dana smo se nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo. I u neku ruku jesu. Sada očekujemo da će svetski BDP u dolarima u 2022. godini biti veći nego što je bio pre pandemije i da će prvi put dostići preko 100 biliona dolara. Prošle godine smo predviđali da će taj nivo biti dostignut tek 2024. godine - navodi CEBR.

Njihovo istraživanje obuhvata ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine.

Analitičari CEBR-a kažu da, uprkos pojavi omikron soja kovida na kraju godine, "znatno bolji imunitet u brojnim zemljama omogućava primenu blažih mera ograničenja, i da veća ekonomska prilagodljivost znači da obnovljena ograničenja zadaju manji udarac nego ranije“.

CEBR navodi da će inflacija biti pitanje broj jedan koje treba rešavati u narednim godinama.

- Važno pitanje biće kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom koja je sada dostigla 6,8 odsto u SAD-u. Nadamo se da će relativno skromno prilagođavanje mera staviti pod kontrolu netranzitorne elemente. Ako ne, onda će svet morati da se pripremi za recesiju 2023. ili 2024. godine - izjavio je Daglas Mekvilijams, zamenik predsednika CEBR-a.

Profimedia
 

Prognoza ovog istraživačkog centra je u skladu sa procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji takođe predviđa da će globalni BDP meren u dolarima i po tekućim cenama biti veći od 100 biliona dolara 2022. godine.

Gde su Kina i Amerika...

U svom godišnjem pregledu "Svetska ekonomska liga", CEBR takođe procenjuje da će vrednost BDP-a Kine prestići privredu SAD u 2030. godini, i to dve godine kasnije nego što se predviđalo pre godinu dana.

Takođe, stručnjaci prognoziraju da će se Indija sledeće godine vratiti na šesto mesto i prestići Francusku, te da će 2031. godine postati treća najveća ekonomija, godinu dana kasnije u odnosu na prethodnu projekciju, prenosi Blumberg.

Gerd Altmann/Pixabay
 

Privreda Velike Britanija je na putu da bude veća od Francuske za 16 odsto do 2036. godine, uprkos Bregzitu, dok će Nemačka prestići ekonomiju Japana 2033. godine, navodi se u istraživanju CEBR-a. Kako još navode, Rusija će po vrednosti BDP-a ući u prvih 10 ekonomija sveta do 2036.

U studiji se takođe ocenjuje da će klimatske promene uticati na smanjenje privatne potrošnje za dva biliona dolara godišnje u proseku do 2036. godine, jer će kompanije rashode za investicije u proizvodnju preusmeriti u dekarbonizaciju.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti