Pare se vrte, ne smeta im korona: Spajanja i kupovine firmi za rekordnih 5,8 biliona dolara

31.12.2021

08:42

0

Spajanja i preuzimanja (M&A) kompanija trebalo bi da održe snažan tempo sledeće godine, nakon istorijske 2021. u kojoj su ove aktivnosti zabeležile rekordan nivo

Pare se vrte, ne smeta im korona: Spajanja i kupovine firmi za rekordnih 5,8 biliona dolara
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Zbog jeftinog novca i njime izazvanog procvata na berzama, globalni obim spajanja i preuzimanja kompanija u svetu je premašio pet biliona dolara prvi put. Prethodni rekord od 4,55 biliona iz 2007. godine, premašen je za više od pola biliona, pokazali su podaci kompanije „Dilodžik“, piše Rojters.

Ukupna vrednost merdžovanja i akvizicija iznosila je 5,8 biliona dolara u 2021. godini, i veća je za 64 odsto u odnosu na godinu ranije, prema statistici "Refinitiva".

Snabdeveni obilnim kešom i jeftinim kreditima i ohrabreni rastom vrednosti akcija na berzama, veliki investicioni fondovi, kompanije i finansijeri sklopili su ove godine 62.193 ugovora o M&A, što je za 24 procenta više nego 2020. godine, pri čemu su svakog meseca obarani rekordi svih vremena.

Nastaviće se...

Investicioni bankari kažu da očekuju da će euforija sklapanja ovih poslova nastaviti i u narednoj godini, uprkos podizanju kamatnih stopa centralnih banaka koje je na pomolu zbog visoke inflacije i znakova „pregrevanja“ sistema.

Više kamatne stope povećaće troškove zaduživanja, što bi moglo da uspori M&A aktivnost, ali uprkos tome savetnici za poslove spajanja i preuzimanja predviđaju dalji rast vrednosti i broja ugovora ove vrste u 2022.

Stimulativna monetarna politika američkih Federalnih rezervi podstakla je rast akcija na Vol Stritu i omogućila rukovodiocima kompanija pristup jeftinom novcu, što ih je ohrabrilo da krenu sa ostvarivanjem ambicioznijih ciljeva.

Sjedinjene Države prednjačile su sa merdžovanjima i akvizicijama s udelom od gotovo jedne polovine u globalnom obimu ovih aktivnosti, pri čemu se vrednost sklopljenih poslova skoro udvostručila na 2,5 biliona dolara 2021. godine, uprkos pooštravanju antimonopolske regulative pod Bajdenovom administracijom.

Samo jedna vredna 43 milijarde

Najveći M&A poslovi sklopljeni u ovoj godini uključuju ugovor telekomunikacione grupe „AT&T“ o spajanju njenih medijskih kompanija sa „Diskaverijem“, vredan 43 milijarde dolara, zatim otkup akcija „Medlajn indastrisa“ od 34 milijarde dolara, ugovor „Kanadijan Pacifik rejlveja“ o preuzimanju „Kanzas Siti saderna“ za 31 milijardu dolara, kao i "cepanje" američkih korporativnih giganata „Dženeral elektrika“ i „Džonson&Džonsona“ na više zasebnih preduzeća.

Prema istraživanju koje je sprovela firma „Grant Tornton“, više od dve trećine učesnika u sklapanju M&A poslova i savetnika smatra da će obim spajanja i preuzimanja kompanija i dalje rasti uprkos izazovima koje predstavljaju pooštreni propisi i pandemija.

M&A aktivnosti u sektorima kao što su tehnologija, finansije, industrijska preduzeća, energetika i struja imali su veliki udeo u ukupnom broju spajanja i preuzimanja u 2021.

Kupovine firmi iza kojih su stajale kompanije privatnog kapitala su se ove godine više nego udvostručile i prvi put u istoriji su prešle granicu od 1.000 milijardi dolara, prema podacima „Refinitiva“.

Uprkos usporavanju ovih aktivnosti u drugoj polovini 2021, sklapanje poslova koje uključuje kompanije osnovane s posebnom namenom za realizaciju akvizicija (SPAC) dodatno je povećalo obim M&A u 2021.

SPAC ugovori su činili oko 10 posto globalnog obima M&A i učestvovali sa nekoliko milijardi dolara ukupnoj vrednosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike