Priznanje teško 378 miliona dolara: Sve dobre "udaje“ srpske gejming industrije

05.06.2021

05:49 >> 12:22

0

Američka kupovina srpske kompanije za proizvodnju video igrica još jedan je dokaz uspešnosti srpske IT industrije, kojoj ova svetska akvizicija nije prvenac

Priznanje teško 378 miliona dolara: Sve dobre "udaje“ srpske gejming industrije
Copyright Foto: Promo/Nordeus

Prodajom američkoj kompaniji “Tejk tu“ (Take two) vlasnici srpskog “Nordeusa“ pridružili su se uspešnom nizu osnivača domaćih startapova koji su krenuli “samo“ sa dobrom idejom i entuzijazmom, a završili kao u svetu prepoznati i priznati igrači.

Najveći biznis dil do sada

Srpska gejming kompanija prodata je Amerikancima za 225 miliona dolara u kešu i dodatnim deonicama sa kojima bi vrednost transakcije mogla da bude gotovo 380 miliona dolara, preneo je portal Biznisvajer.

Od maštanja do miliona

Prodaja “Nordeusa“ javnost je podsetila i na uspeh trojice Nišlija, koji su pokrenuli firmu 2012. iz stana, da bi je šest godina kasnije, pod imenom “Frejm”, prodali za gotovo 200 miliona dolara. Koliko je to, zapravo, veliko i u tom slučaju i u slučaju “Nordeusovih“ 378 miliona dolara vidi se iz poređenja cena plaćenih za neke prosečnom građaninu “opipljivije“ firme. Tako je 2008. godine čitav NIS prodat Rusima za 588 miliona dolara, a pet godina pre toga i “Duvanska industrija Niš“ Amerikancima za 437 miliona. Ili nešto svežija akvizicija, ona Komercijalne banke koja je takođe Amerikancima (akcionarima banke Njujork Melon preko slovenačke NBL banke), otišla za 468 miliona dolara.

Time je to ujedno i najveća akvizicija domaće kompanije iz ovog sektora, nakon što je “Nutaniks“ (Nutanix) 2018. godine kupio “Frejm“ za 195 miliona dolara. Za nepoznat iznos dve godine kasnije švedska “Embrejser grupa“ je kupila novosadski “Med hed gejms“ (Mad Head Games).

Ne treba zaboraviti ni “3lateral“ koji je 2019. godine postao deo giganta “Epik gejm“ (Epic Game), gotovo istovremeno kada je i ruski “Plejriks“ (Playrix) kupio srpski “Eipiks“ (Eipix).

Ova preuzimanja srpskih IT kompanija nikoga upućenog ne čude jer samo u prošloj godini srpska gejming industrija imala je prihode 120 miliona evra, sa godišnjim rastom od 20 odsto, pokazuje izveštaj Srpske gejming asocijacije.

U više od 120 srpskih kompanija radi oko 2.000 ljudi, a najviše se razvijaju igre za mobilne telefone (40 odsto) i PC platforme (33 odsto). Zanimljivo je da, za razliku od ostatka ovdašnje IT industrije, mnogo se manje radi za drugoga (autsorsing), tek 11 odsto, a mnogo više na svom originalnom proizvodu – 62 odsto. Iz domaćih studija je u navedenom periodu objavljena 41 igra, a u razvoju je još 51.

Pravljeno u Srbiji, igra se po svetu

Osnivački tim sada američkog “Nordeusa” nastaviće da vodi kompaniju od 180 ljudi, tako da možemo očekivati još domaćih video igara poput “Top Eleven“, igru fudbalskog menadžera koja je proslavila beogradsku firmu. Radu u okviru grupe u čijem je vlasništvu “Rokstar gejms“ (Rockstar Games) i “2K“, kao i razvoj nekih od najznačajnijih serijala u industriji , poput “Grand teft auto“ (Grand Theft Auto), “Red ded“ (Red Dead) ili “Biošok“ (Bioshock).

Basnoslovne plate

Mesečne plate najboljih gejmera u regionu, pa i u Srbiji, iznose od 1.000 do 3.000 evra mesečno. Kako navode stručnjaci, to se uglavnom odnosi na igrače čije ekipe nastupaju u regionalnim takmičenjima, a tačna cifra zavisi od konkretnog tima za koji igraju, kvaliteta igrača, ali i brojnosti publike. Takođe, oni dobijaju i novčane nagrade na takmičenjima, pa su im i zarade veće. S druge strane, oni koji su zaposleni u IT i gejming industriji, mesečno zarađuju i do 7.000 evra.

– Tokom decenija sam upoznao sve važnije ljude iz industrije, pogotovo one koji prave igrice za mobilne telefone. Mislim da se sa “Tejk tu“ najbolje poklapamo po kompanijskoj kulturi. Mislim da imamo dosta toga zajedničkog i da će nam oboma biti jednostavno da nastavimo sa razvojem u okviru partnerstva – rekao je direktor “Nordeusa“ Branko Milutinović.

“Nordeus“ je osnovan 2010. godine, međunarodnu reputaciju je stekao već 2011. godine, kada je dobio nagradu za najbolji evropski gejming startap. U njihovoj igrici poklonici uživaju već 10 godina, a prema rečima Nikole Čavića (Gamebiz Consulting ), koji je sedam godina bio direktor razvoja, godišnje su zarađivali preko milion evra po zaposlenom.

Pročitajte još

Čeka vas svetla budućnost

Prvi pregovori o akviziciji sa “Tejk tu“ su počeli 2014. godine. Tada su pregovori propali, a sada je taj deo priče uspešno okončan, na veliko zadovoljstvo i američkog kupca.

– Zapanjio nas je kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera koje smo zatekli u Beogradu, a i šire u Srbiji. Kada smo kupili kompaniju “Sošial point“ 2017. godine, prilično smo rano stupili na gejming tržište u Barseloni. Sada je taj lokalitet eksplodirao i mnogo novih preduzeća se pojavilo, mislim da će se isto dogoditi i u Srbiji. Mislim da gejming industriju Srbije čeka svetla budućnost – rekao je šef korporativnog razvoja “Tejk tu“, Majkl Voroš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike