Agresivno, ali prema planu: Američki Fed najavio snažno smanjenje pomoći privredi

16.12.2021

08:13

0

Američke Federalne rezerve (Fed) agresivno će smanjiti mesečne kupovine obveznica i početi da podižu referentnu kamatu od proleća 2022. godine

Agresivno, ali prema planu: Američki Fed najavio snažno smanjenje pomoći privredi
Copyright Pixabay

Rastuća inflacija zabrinjava i američku i vodeću svetsku centralnu banku i zbog toga Federalne rezerve SAD neće produžiti program monetarne stimulacije ekonomije, uprkos tome što se pandemija neočekivano produžila i na 2022. godinu.

U saopštenju objavljenom sinoć, nakon sednice glavnog odbora američke centralne banke, navodi se da će Fed, počev od januara 2022, kupovati obveznice u iznosu od 60 milijardi dolara mesečno, što je upola manje u odnosu na novembar, kada je počeo da smanjuje kupovine, i za 30 milijardi dolara manje nego od kupovine u decembru.

Proces počeo u novembru

Kako prenosi CNBC, centralna banka SAD je u novembru smanjila iznos mesečnih kupovina za 15 milijardi dolara, u decembru je to smanjenje udvostručila, a od početka sledeće godine će dodatno srezati kupovine kako bi okončala program podsticaja uveden 2020. s ciljem pružanja podrške privredi da se izbori s korona krizom. Taj datum okončanja najavljen je još početkom godine, tako da nije iznenađenje, ali se očekivalo da će možda da se program produži zbog novih okolnosti.

Kada tzv. program kvantitativnog ublažavanja bude završen, krajem zime ili u rano proleće, Fed predviđa da će početi da podiže referentnu kamatnu stopu, koju je na ovonedeljnom sastanku ostavio na nepromenjenom nivou.

Projekcije objavljene sinoć pokazuju da zvaničnici Feda očekuju čak tri povećanja stope u 2022. godini.

- Ekonomski razvoj i promenjeni izgledi opravdavaju promene monetarne politike, koja će nastaviti da pruža odgovarajuću podršku privredi - rekao je Džerom Pauel, novi-stari predsednik Feda, na konferenciji za novinare nakon sednice.

Potezi Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji su jednoglasno odobreni, predstavljaju suštinsko prilagođavanje politike koja je bila najlabavija u istoriji američke centralne banke, dugoj 108 godina.

U saopštenju se takođe navodi da je neravnoteža između ponude i potražnje izazvana pandemijom i ponovnim otvaranjem privrede nastavila da utiče na povećanje nivoa inflacije.

Komitet je snažno podigao prognozu celogodišnje inflacije za 2021, koju sada  procenjuje na 5,3 posto u odnosu na ranijih 4,2 procenta, a povećao je i izglede bazne inflacije (iz koje su izuzete cene hrane i energije) sa 3,7 na 4,4 odsto.

Za 2022. godinu, predviđa stopu opšte inflacije od 2,6 posto i bazne inflacije od 2,7 procenata, pri čemu su obe projekcije povećane u odnosu na septembar.

Istovremeno, procena stope nezaposlenosti za 2021. smanjena je na 4,3 posto sa nivoa od 4,8 procenata, koliko je prognozirano u septembru.

U saopštenju se navodi da je rast zapošljavanja bio solidan poslednjih meseci i da je stopa nezaposlenosti značajno opala.

Nulta kamata prošlost

Što se tiče očekivanja pojedinačnih članova FOMC-a po pitanju ključne kamate, samo šest od 18 članova očekuje manje od tri povećanja sledeće godine, dok nijedan član ne smatra da će kamate ostati na sadašnjem nivou, blizu nule.

Komitet je smanjio prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 5,5 odsto sa 5,9 procenata, koliko je predviđao u septembru.

Zvaničnici Feda su takođe revidirali svoje projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda za naredne dve godine, pri čemu su stopu rasta za 2022. podigli na četiri odsto sa 3,8 posto, dok su za 2023. godinu smanjili na 2,2 sa prethodno predviđenih 2,5 procenata.

Fed je u saopštenju ponovio da razvoj situacije sa kovid pandemijom, posebno pojava novih sojeva virusa, predstavlja rizik u pogledu ekonomskih izgleda za sledeću godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike