Krenulo je: FED počinje da zavrće finansijsku slavinu krajem novembra

04.11.2021

08:47

0

Američke Federalne rezerve odlučile su da počnu sa smanjenjem programa finansijskih olakšica ekonomiji, ali ne i dizanjem kamatnih stopa

Krenulo je: FED počinje da zavrće finansijsku slavinu krajem novembra
Copyright Pixabay/pasja1000

Odbor FED-a je odlučio da krajem novembra započne smanjenje obima mesečnih kupovina obveznica, što je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koja je pružana tržištu i privredi tokom pandemije.

Smanjenje kupovine obveznica počeće kasnije ovog meseca, saopštio je sinoć posle sednice FED-a Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji kreira monetarnu politiku SAD, izvestio je CNBC.

Od novembra do jula

Prema trenutnom vremenskom rasporedu, smanjenje otkupa obveznica će početi krajem novembra i završiće se oko jula 2022.

Planirano je smanjenje kupovina za 15 milijardi dolara svakog meseca, sa trenutnog nivoa od 120 milijardi dolara, pri čemu se na kupovinu obveznica saveznih država odnosi 10 milijardi dolara mesečno, a na hartije od vrednosti podržane hipotekama pet milijardi.

FOMC je naveo da je odluku doneo s obzirom na značajan dalji napredak koji je ekonomija postigla ka ciljevima Komiteta, ustanovljenim prošlog decembra.

Povećanja kamatne stope „možda i ne bude“

Komitet je izglasao da ne povećava kamatne stope, što je takođe potez koji je tržište očekivalo. U saopštenju se napominje da investitori ne bi trebalo da gledaju na smanjenje kupovina aktiva kao na signal da neminovno sledi i povećanje kamatnih stopa. Zvaničnici iz FED-a kažu da ne predviđaju povećanje kamata dok se ne okonča smanjenje kupovine obveznica, prenosi CNBC.

U saopštenju se naglašava da FED nije unapred "zakovao" dinamiku smanjenja kupovine aktiva i da će vršiti prilagođavanja ako bude potrebno.

- Komitet smatra da će ovaj iznos mesečnih smanjenja neto kupovina imovine verovatno biti odgovarajući, ali je spreman da prilagodi tempo kupovine ako to opravdavaju promene ekonomskih izgleda - poručili su iz FOMC-a.

Ovaj potez je u skladu sa očekivanjima tržišta nakon niza signala FED-a da će početi da povlači program koji je ubrzan u martu 2020. kao odgovor na kovid pandemiju.

Pored ove odluke, FED je takođe malo promenio svoj pogled na inflaciju, priznajući da je rast cena veći i da traje duže nego što je centralna banka predviđala.

- Inflacija je povišena, što je u velikoj meri odraz faktora za koje se procenjuje da će biti prolazni. Neravnoteža između ponude i potražnje povezana s pandemijom i ponovnim otvaranjem privrede uticala je na znatno povećanje cena u nekim sektorima - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike