Inflacija pod lupom: Banka Engleske čeka na zaposlenost

14.12.2021

09:56

0

Da li će se oštrije pozabaviti inflacijom zavisi od toga da li radi tržište rada i raste li nezaposlenost, kažu iz „pritisnute“ centralne banke Engleske

Inflacija pod lupom: Banka Engleske čeka na zaposlenost
Pixabay

Banka Engleske (BoE), koja je pod pritiskom da se na sednici ove nedelje pozabavi problemom brzorastuće inflacije, saopštila je da mora da bude sigurna da okončanje državne šeme plaćenih odsustava krajem septembra nije izazvalo skok nezaposlenosti pre bilo kakve odluke o prvom podizanju referentne kamate od početka pandemije.

Britanski poslodavci su u novembru otvorili rekordan broj novih radnih mesta, što je još jedan znak da je tržište rada izdržalo ukidanje državnog programa plaćenih prinudnih odsustava.

Podaci britanske poreske službe pokazuju da je prošlog meseca broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija povećan za 257.000 ljudi, najviše otkako je 2014. godine počela da se vodi ta evidencija, izveštava Rojters.

Ipak, pojava omikron soja korona virusa krajem novembra navela je investitore da smanje opklade da će BoE povećati kamate u četvrtak, na svojoj decembarskoj sednici o monetarnoj politici, poslednjoj u ovoj godini.

Podaci o platnim spiskovima, koje je objavila britanska poreska uprava, takođe pokazuju da je boj novozaposlenih u oktobru revidiran naniže na 74.000 radnika sa prvobitno prijavljenih 160.000.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti