Bankarski sistem stabilan, Srbi uredne platiše

04.12.2021

08:46

0

Kriza izazvana pandemijom u potpunosti je potvrdila stabilnost i snagu bankarskog sistema u Srbiji, kažu iz Udruženja banaka Srbije na svoj rođandan

Bankarski sistem stabilan, Srbi uredne platiše
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetska ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa je uzdrmala ekonomije ali je finansijski sistem ostao vitalan i u svetu i u Srbiji.

- Banke u Srbiji su uspele da prime na sebe znatan deo ovog udara, da u tri navrata kroz moratorijum odlože naplatu kreditnih i drugih obaveza, da organizuju sve bankarske usluge i u uslovima potpunog zaključavanja i da kroz garantnu šemu podrže poslovanje privrede u kriznim mesecima - ocenio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za „Večernje novosti“.

Naveo je da su mere podrške privredi, koje su pokrenule vlada Srbije i Narodna banka Srbije, bile spasonosne i doprinele da kriza u privredi bude daleko manja nego što se strahovalo, kao i da zbog toga i moratorijuma na otplatu dugova, nije bilo problema sa plaćanjem kredita.

- Prema podacima Kreditnog biroa, na kraju septembra ove godine učešće docnje u dugu ukupnih bankarskih kredita iznosilo je 3,1 procenat, a na kraju 2015. godine bilo je čak 18,6 odsto - rekao je Vasić.

Banke u Srbiji slave 100. rođendan UBS

Predstavnici UBS su danas obeležili sto godina postojanja i tim povodom postavili Spomen ploču u zdanju nekadašnje Prometne banke u centru Beograda, gde je održana osnivačka sednica Udruženja banaka 4. decembra 1921. godine.

Generalni sekretar UBS, Vladimir Vasić, ocenio je da „činjenica da Udruženje traje ceo vek govori da je ispunjena misija zaštite banaka i razvoja bankarskog sistema u korist građana, privrede, banaka i države.

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, je naglasila da se mali broj država može pohvaliti stogodišnjom tradicijom bankarskog sistema i da zato on ima odgovornost da nastavi dalje sa edukacijom i unapređenjem poslovanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike