Svetska banka potvrdila: Srbija će u 2021. rasti za šest odsto

21.10.2021

09:10

0

Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, uz oživljavanje privatne tražnje i povećanje ukupnih investicija, zbog čega je prognoza podignuta za jedan poen

Svetska banka potvrdila: Srbija će u 2021. rasti za šest odsto
Copyright Profimedia

Svetska banka očekuje da će ekonomija Srbije u ovoj godini porasti za šest odsto, nakon čega će se na srednji rok rast vratiti na pretpandemijski nivo od oko četiri odsto, navela je ta finansijska organizacija pri UN u redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Porasla nezaposlenost mladih

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabeležen pre izbijanja pandemije i smanjiće se za oko jedan procentni poen, na 20,3 odsto, slično nivou iz 2019, saopštava Svetska banka i upozorava da je oporavak i dalje izložen pretnjama.
Svetska banka naglašava da su tokom recesije posebno bile pogođene žene i mladi, kod kojih je stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla na 37,7 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, rast je ove godine podstaknut novim paketom finansijskih podsticaja, fiskalni deficit se tokom 2021. postepeno smanjivao, a dobri izvozni rezultati pomogli su da deficit tekućeg računa ostane ispod projektovanog.

Svetska banka očekuje da će potrošnja ostati glavni pokretač rasta BDP-a na srednji rok, dok će neto izvoz i dalje davati negativan doprinos privrednom rastu.

- Da bi oslobodila svoj razvojni potencijal i omogućila otvaranje novih, kvalitetnih radnih mesta, Srbija treba da ukloni strukturna uska grla vezana za upravu, tržište rada, infrastrukturu i poreski sistem - smatra direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, Nikola Pontara.

Zelena tranzicija, zasnovana na efikasnijem korišćenju sirovina i energenata, ekspanziji zelenih industrija i tehnologija i promovisanju energetski efikasnije privrede koja proizvodi manje zagađenja, može pomoći Srbiji da izgradi ekološki čistu i otpornu ekonomiju, poručeno je iz SB.

Srbija će na srednji rok održati makroekonomsku stabilnost, dok se za inflaciju - uprkos ubrzanju u prethodnih nekoliko meseci - očekuje da se vrati u okvire ciljanog raspona Narodne banke Srbije, ocenjuje Svetska banka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike