Kostić od Rusa kupio šest banaka u regionu

04.11.2021

09:09

0

AIK i Gorenjska banka kupile sve podružnice Sberbanke u regionu

Kostić od Rusa kupio šest banaka u regionu
Copyright Pixabay

Beogradska „AIK Banka“ je otpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju „Sberbank Srbija“, kao deo zajedničke kupovine šest podružnica „Sberbanki“ u regionu, saopšteno je danas.

„AIK Banka“ sa „Gorenjskom bankom“ iz Kranja, obe u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića. i kompanijom „AEC“ potpisali su ugovor o kupovini „Sberbanki“ u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Banjaluka), Hrvatskoj i Mađarskoj, čija ukupna aktiva iznosi 7,3 milijarde evra.

Po realizaciji procesa akvizicije „Sberbank“ subsidijara u pet zemalja, „AIK Banka“ biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

„AIK Banka“ navodi da je potpisivanju ugovora prethodio proces opsežne analize, te da su veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta, kao i posvećenost obezbeđivanju kvalitetne usluge klijentima rezultirali da se „AIK Banka“, „Gorenjska banka“ i „AEC“ smatraju najatraktivnijim ponuđačem.

- Nakon uspešno realizovanog preuzimanja „Alfa Banke“ u Srbiji i „Gorenjske banke“ u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju „AIK Banke“, ali i svojevrsnu potvrdu našeg dosadašnjeg poslovanja - izjavila je predsednica Izvršnog odbora „AIK Banke“, Jelena Galić.

U prvih pet u Srbiji

Sa ovom akvizicijom, navodi se u saopštenju, „AIK banka“ se pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa učešćem od 8,3 procenta.

Galić je istakla da je jačanje prisustva u zemljama u kojima već posluje, ali i širenje poslovanja bankarske grupe na nova tržišta, u skladu sa strateškim opredeljenjem da se bankarska grupacija pozicionira kao jedna od vodećih u regionu Centralne i Istočne Evrope.

- Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama - istakla je Galić.

Završetak transakcije kupovina Sberbanki u regionu se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike