Hrana, benzin, odeća..: Sve je poskupelo, inflacija zvanično 6,6 odsto

12.11.2021

11:32

0

Inflacija u Srbiji 6,6 posto u oktobru na godišnjem nivou, saopštila zvanična statistika

Hrana, benzin, odeća..: Sve je poskupelo, inflacija zvanično 6,6 odsto
Copyright Profimedia

Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za 0,9 posto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 6,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u oktobru porasle u odnosu na decembar 2020. godine za 6,4 odsto u proseku.

Prošlog meseca su, u poređenju sa septembrom, najviše poskupele cene transporta, za 1,8 posto, odeće i obuće za 1,6 procenata, te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto.

Prema tabelarnom prikazu rasta cena, objavljenom na veb sajtu RZS-a, u oktobru nam je hrana bila za 10,6 posto skuplja nego u istom mesecu prošle godine. Pri tome meso je poskupelo za 13 procenata, voće za 13,4, povrće za 22,6 odsto, dok su cene ulja i masti skočile za čak 23,6 procenata u proteklih 12 meseci.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je takođe u kategorijama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,9 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,6, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,5 procenata, alkoholna pića i duvan za 0,3, rekreacija i kultura za 0,2 i u grupama komunikacije i zdravstvo za po 0,1 odsto.

„Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale“, kaže Republički zavod za statistiku.

"Privremeno"

Prema očekivanjima Narodne banke Srbije, skok nivoa cena je privremenog karaktera i inflacija bi trebalo da se vrati u očekivanu zonu od 1,5 do 4,5 odsto sredinom sledeće godine.

Na skok cena su uticali skuplji energenti, zbog energetske krize posebno u Evropi, zatim skuplje sirovine iz Azije, kao i pokidani lanci nabavke usled posledica pandemije koronavirusa.  
Prema navodima NBS, osnovna „kor“ inflacija, bez promenljivih cena energenata i hrane, i dalje je „pod kontrolom“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike