"Postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, ali cene u Srbiji će se stabilizovati u 2022. godini"

15.11.2021

15:58

0

Kao što je reagovala na kovid krizu odgovorno i pravovremeno, država će reagovati i sa svakom drugom krizom, istakao je Siniša Mali na predstavljanju Bele knjige za 2021. godinu

"Postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, ali cene u Srbiji će se stabilizovati u 2022. godini"
Copyright Pixabay

Posledice krize kao što je ova sa kovidom najbolje se ublažavaju brzom reakcijom, a Srbija je to uspela, i uspela je da održi makroekonomsku stabilnost što je za privredu veoma važno, ocenio je ministar finansija Siniša Mali na panelu posle predstavljanja Bele knjige za 2021. godinu Saveta stranih investitora.

On je naglasio da sada postoji potencijalna kriza izazvana inflacijom, koja prema njegovim rečima, ima dva aspekta, pri čemu je jedan velika količina novca u opticaju, globalno gledano, a sa druge su poremećaji u lancima snabdevanja.

- Inflacija će se stabilizovati u drugom kvartalu sledeće godine - istakao je Mali, i naveo da država kada jer reč o aktuelnoj krizi u energetici, sluša privredu i građane, i da će kao što je reagovala na kovid krizu odgovorno i pravovremeno reagovati i sa svakom drugom krizom.

Naglasio je da je veoma važno što je stvoren most poverenja sa privredom i što ona zna da će država pomoći ako bude potrebe.

Govoreći o budžetu za narednu godinu istakao je da Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva, a jedan od važnijih među njima su velike kapitalne investicije, kao jedan od stubova našeg razvoja.

Naveo je da je predviđeno 486 milijardi dinara iz budžeta za 2022. godinu za kapitalne investicije a njima se, kako je naveo ministar, upošljava građevinska industrija i celo okruženje čini attraktivnijim za ulaganja.

Tanjug
Siniša Mali

Podsetio je da se od sledeće godine minimalna zarada uvećava za 9,4 odsto, da se penzije povećavaju za 5,5 procenata, plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto, kao i da se nastavlja smanjenje opterećenja na plate na teret poslodavaca.

Mali je najavio i uvođenje novog sistema e-fiskalizacije, što će prema njegovim rečima, zajedno sa uvođenjem e-faktura doprineti boljoj borbi protiv sive ekonomije.

- Do danas smo na račune 15.000 firmi uplatili novac za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Uvođenje e-fiskalizacije privredu ne košta ništa, a prema podacima Privredne komore Srbije godišnje joj štedi oko 10 miliona evra - rekao je Mali.

Tanjug
 

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je vladavina prava bitna u ovoj oblasti jer je veoma važno da su investicije u skladu sa zakonom i da su čuvane zakonom.

Predsednik Saveta stranih investitora Majkl Mišel je ukazao da nema povratka na stari način poslovanja, i da napredne tehnologije treba da postignu puni potencijal. Prema njegovim rečima, regulativa Evropske unije je tu, vlade su to prepoznale, a privatni sektor treba da pogura inovativnija rešenja na tom planu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike