U auto-industriji situacija dodatno pogoršana: Proizvođači se "čupaju", dobavljači očajavaju

02.11.2021

11:52

0

Poslovna klima u nemačkoj automobilskoj industriji, vodećoj u Evropi, lošija je i u oktobru

U auto-industriji situacija dodatno pogoršana: Proizvođači se "čupaju", dobavljači očajavaju
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Posledice pandemije u auto-industriji u Evropi nikako da bar malo popuste, ako već ne mogu da prestanu. Pogotovo u Nemačkoj, vodećoj zemlji u toj grani, gde je barometar poslovnog raspoloženja, koje meri ekonomski institut IFO, za tu industriju pao na 8,5 poena sa 9,8 u septembru. Do pre samo nekoliko meseci, u julu, taj pokazatelj iznosio je čak 28,7 poena.

- Proizvođači automobila i njihovi dobavljači imaju veoma različite poglede na trenutnu situaciju - navodi Oliver Falk, direktor IFO Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Poslovanje proizvođača je i dalje veoma dobro. Indikator njihove trenutne poslovne situacije porastao je sa 29,9 poena u septembru na 46,2 poena prošlog meseca.

- Prodaja na tržištima u inostranstvu i dalje je sjajna - kaže Falk.

Pokazatelj izvoza jeste skliznuo, ali neznatno, na još uvek zadovoljavajućih 30,5 poena. Knjige narudžbina kod proizvođača su pune i očekuju povećanje proizvodnje.

- Međutim, svi proizvođači se i dalje žale na problem sa snabdevanjem - dodaje on.

Snabdevači delovima očajni

S druge strane, situacija kod dobavljača je mnogo nepovoljnija, pri čemu je indikator aktuelnog stanja poslovanja ostao na negativnoj teritoriji, iako se neznatno popravio sa minus 11,5 poena u septembru na minus 9,8 poena u oktobru.

Dobavljači se žale na nedostatak porudžbina i opadanje potražnje. Ne očekuju znatniji zamajac izvoznih poslova, što ilustruje podatak da je taj pokazatelj napredovao na samo 1,8 poena sa septembarskih minus 1,8 poena.

Njihova proizvodna očekivanja su ostala oprezna na plus 4,3 poena, u odnosu na minus 1,3 poena u septembru.

- Ove brojke reflektuju zabrinutost mnogih dobavljača da neće moći da prate strukturne promene u automobilskoj industriji - objašnjava Falk.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike