Novi rekord na Njujorškoj berzi: Dau Džons prošišao 36.000 poena

03.11.2021

10:13

0

Indeksi Njujorške berze nastavljaju da nižu rekordne vrednosti uoči očekivane odluke Federalnih rezervi (FED) o početku zaoštravanja monetarne politike

Novi rekord na Njujorškoj berzi: Dau Džons prošišao 36.000 poena
Copyright Profimedia

Investitore na Njujorškoj berzi preplavio je entuzijazam uprkos zahuktaloj inflaciji, energetskoj krizi i problemima sa lancima nabavke. Snažni korporativni izveštaji o zaradama podigli su cene akcija i industrijski indeks Dau Džons je prvi put u istoriji zaključen na nivou iznad 36.000 poena.

Indeks je porastao za 138,79 poena (0,4 posto), na 36.052,63 boda. Indeks S&P 500 je ojačao na 4.630,65 poena (0,3 odsto), dostižući takođe najviši nivo svih vremena, izveštava CNBC.
Tehnološki indeks Nasdak Kompozit je napredovao takođe za 0,3 odsto, na 15.649,60 poena.

Ovo je treći uzastopni dan da sva tri glavna indeksa na Vol Stritu završavaju trgovanje se novim rekordnim vrednostima.

Vredno pomena je i to da je referentni pokazatelj kapitalizacije malih preduzeća, indeks Rasel 2000, takođe blago porastao i završio trgovački dan na najvišoj koti otkako je ustanovljen.

Od početka godine do danas, Dau Džons je porastao za 18 procenata. Ovaj indeks je prvi put ustanovljen 1896. godine, pri čemu je u indeksnoj korpi bilo samo desetak kompanija, nakon čega je korpa proširena 1928. godine na 30 firmi, koliko broji i danas.

Federalne rezerve trebalo bi da donesu odluku terminu početka zaoštravanja monetarne politike, odnosno smanjenja kupovine obveznica. Nakon što se taj masivan program "kvanititativnih olakšica", uvedenih zbog posledica pandemije koronavirus, okonča sledi i povećanje kamatnih stopa.

Ono bi moglo da stupi na snagu sredinom sledeće godine, paušalne su procene analitzičara u situaciji kada se zbog pandemije "ništa ne zna".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike