Mi smo u plusu a vi? Putin na globalnom sastanku prozvao G20

30.10.2021

16:02

0

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, uprkos tome što je zaoštrila monetarnu politiku, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin

Mi smo u plusu a vi? Putin na globalnom sastanku prozvao G20
Tanjug/Evgeniy Paulin, Sputnik via AP

Ruska ekonomija je stabilna a budžet je u plusu i to ne zbog labave monetarne politike kao na Zapadu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici samita G20 u Rimu.

Prema rečima Putina, koji na samitu učestvuje preko video veze, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Sputnjik.  To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

- A ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku -  rekao je ruski lider.

"Prekomerno stimulisanje - ošta nestabilnost"

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

- Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou - 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD - skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.
Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

- Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima - energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi, usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost - konstatovao je Putin.

Sastanak lidera G20, 16. po redu, održava se danas i sutra u Rimu. Zbog epidemiološke situacije ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje onlajn oba dana samita.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti