MMF na korak od trusta za siromašne: Georgijeva dobila podršku G20

14.10.2021

09:29

0

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva dobila je podršku Grupe 20 velikih ekonomija za formiranje novog Trusta za pomoć siromašnim članicama

MMF na korak od trusta za siromašne: Georgijeva dobila podršku G20
Copyright Profimedia

Trust za otpornost i održivost (RST) MMF-a će omogućiti bogatim članicama te svetske finansijske organizacije da doniraju svoj deo iz novoformiranih rezervi za hitne situacije velikom broju zemalja kojima treba pomoć.

Finansijski zvaničnici G20 podržali su novi Trust u zajedničkoj izjavi, i pozvali MMF i Svetsku banku da "tesno sarađuju" na razvoju i primeni finansiranja u okviru novog Trusta, prenosi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je takođe podržala napore za  kanalisanje sredstava iz rezervi, poznatih kao specijalna prava vučenja (SDR), i "brzo uspostavljanje" Trusta, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija nakon sastanka Jelenove sa finansijskim zvaničnicima finansija G7.

RST trust će omogućiti članicama MMF-a da pozajme ili doniraju svoj udeo, od ukupno odobrenih 650 milijardi dolara novih SDR-a Fonda, kako bi se obezbedilo dugoročno finansiranje malih ostrvskih država i ugroženih zemalja s niskim i srednjim prihodom koje su već u MMF-ovom Programu za smanjenje siromaštva i rast (PRGT).

Potrebno dati svakom kome treba

Kevin Galager, direktor Centra za globalnu razvojnu politiku na Univerzitetu u Bostonu, ocenio je da brzo davanje saglasnosti G20 na novi Trust predstavlja "značajno dostignuće" koje podvlači hitnost rešavanja problema s kojima se suočavaju zemlje širom sveta.

On je, međutim, rekao da je pogrešno da se od podnosilaca zahteva da imaju važeći aranžman s MMF-om, jer će zemlje, poput Dominikanske Republike, koje su u opasnosti od ekstremnih klimatskih događaja poput uragana, ostati bez pristupa sredstvima pomoći.

Formiranje Trusta namenjeno je rešavanju problema mnogih siromašnih zemalja i onih sa srednjim prihodima koje je teško pogodila pandemija COVID-19, ostavljajući ih bez dovoljno sredstava za pripremu i borbu sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Georgijeva je u junu prvi put otkrila da se rad na uspostavljanju Trusta, napominjući da bi njegova sredstva mogla da se koriste za rešavanje rizika vezanih za klimatske promene i pandemije, a koji nisu obuhvaćeni postojećim sredstvima MMF-a.

Dokument MMF-a, u koji je uvid imao Rojters, predviđa potražnju za sredstvima iz novog Trusta od 30 do 50 milijardi dolara tokom 10 godina. Procena aplikanata će se zasnivati na prihodima svih 69 zemalja koje ispunjavaju uslove za PRGT, među kojima je 15 malih država u razvoju i 54 zemlje sa srednjim prihodom.

Od kandidata za RST će se tražiti takođe da već imaju neki aranžman s MMF-om i da pristanu na reforme za jačanje eksterne i unutrašnje stabilnosti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike