Kinezi opet sve iznenadili: Visok rast izvoza u septembru, ali ipak ugrožen oporavak

13.10.2021

07:12

0

Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, uprkos nedostatku struje za industriju

Kinezi opet sve iznenadili: Visok rast izvoza u septembru, ali ipak ugrožen oporavak
Copyright Foto: Profimedia

Nastavak solidne globalne potražnje delimično je nadoknadio pritisak koji kineske fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva kovid-19 u zemlji, i to je uslovilo neočekivani rast izvoza.

Kina je u septembru ostvarila trgovinski suficit od 66,76 milijardi dolara naspram viška od 58,34 milijardi dolara u avgustu. Suficit u robnoj razmeni sa Sjedinjenim Državama je porastao na 42 milijarde dolara sa avgustovskog nivoa od 37,68 milijardi, prema računici Rojtersa izvedenoj na osnovu carinskih podataka.

Ugrožen impresivan oporavak

Druga najveća svetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pandemije, ali postoje znaci da oporavak gubi snagu. Problemi, uključujući pad fabričke aktivnosti, uporno mlaka potrošnja i usporavanje sektora nekretnina, umanjuju kineske ekonomske izglede na srednji rok, prenosi Rojters.

Izvoz Kine je skočio u septembru 28,1 posto u odnosu na godinu ranije, posle rasta od 25,6 procenata međugodišnje u avgustu.

- Procenjujemo da će se racionalizacija potrošnje struje, započeta sredinom septembra, tek odraziti na izvoz - izjavio je Ting Lu, glavni ekonomista u japanskoj banci Nomura.

Prema predviđanjima te banke, međugodišnji rast izvoza u oktobru će prvo umereno usporiti, a zatim znatno smanjiti u novembru i decembru na oko 10 posto.

Nedavni podaci ukazuju na usporavanje proizvodnih aktivnosti u Kini, pri čemu je indeks menadžera nabavke (PMI) u septembru osetno pao zbog problema koje trpe    industrijske kompanije usled povećanja troškova i restrikcija električne energije.

Gde naći struju?

S druge strane, kineska potražnja za energijom rapidno raste. Uvoz uglja je skočio u septembru po najvišoj stopi u ovoj godini, jer su elektrane nastojale da obezbede gorivo kako bi povećale proizvodnju struje, ublažile restrikcije i popunile zalihe uoči zimske grejne sezone.

Uvoz prirodnog gasa u septembru, takođe je skočio na najviši nivo od januara.

Septembarski uvoz Kine je porastao za 17,6 posto na godišnjem nivou, posustajući u odnosu na avgust kada je beležio stopu rasta od 33,1 odsto.

- S obzirom na veliko povećanje uvoznih cena, obim uvoza je opao u odnosu na godinu dana ranije, jer je znatno usporila potražnja u kineskoj privredi - objašnjava Luis Kuijs, šef sektora za ekonomiju Azije u „Oksford Ekonomiksu“.


Cene uglja uzletele zbog poplavljenih ugljenokopa

Cene termalnog uglja u Kini skočile su danas do rekordnih nivoa, rastom od 124 odsto od početka godine, jer su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu s ponudom, a i nova odluka Pekinga da liberalizuje cene električne energije doprinela je povećanju tražnje proizvođača struje za tim energentom.

Kina, najveći potrošač uglja na svetu, bori se sa energetskom krizom izazvanom nestašicama struje i rekordno visokim cenama goriva.

Lokalne vlasti Šansija i unutrašnje Mongolije, regiona koji su najveći proizvođači uglja, naložile su da 200 rudnika poveća proizvodnju, ali su neprestane kiše poplavile 60 rudnika u Šansiju.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike