„Neće se ponoviti 1970“: MMF kaže da neće biti nove energetske katastrofe

13.10.2021

10:22

0

Međunarodni monetarni fond smatra da trenutni, visok rast cena energije neće izazvati naftnu krizu kakva je ozbiljno uzdrmala svet sedamdesetih

„Neće se ponoviti 1970“: MMF kaže da neće biti nove energetske katastrofe
nafta sverc - Copyright Pixabay

Međunarodni monetarni fond smiruje svetsku javnost tvrdnjom da se neće ponoviti energetska kriza iz sedamdesetih godina prošlog veka, koja je svet preokrenula naglavačke. Smirivanje cena energenata i povlačenje sa rekordnih nivoa najavljuju za početak sledeće godine.

- Mada će cene energije biti povišene tokom narednih nekoliko meseci, očekujemo njihovo povlačenje do kraja prvog kvartala iduće godine i tokom drugog tromesečja - izjavila je glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat, na marginama godišnjeg zasedanja Fonda i Svetske banke, prenose svetski mediji.

Dodala je da će se, kada prođu zimski meseci, situacija poboljšati.

Nakon prošlogodišnjeg kolapsa cena energenata, uzrokovanog merama lokdauna s ciljem suzbijanja pandemije kovida 19, ukidanje tih mera i ponovno otvaranje ekonomija dovelo je do naglog oporavka globalne privredne aktivnosti i rasta potražnje za energijom i iscrpljivanja zaliha, posebno rezervi gasa u Evropi, objasnila je ona.

Ponuda robe, međutim, nije mogla da se oporavi tako brzim tempom kao tražnja, delimično i zbog širenja novog delta soja kovida 19, koji je uticao na sporo vraćanje zaposlenih na radna mesta i ponovne prekide u lancima snabdevanja.

Rusija: Isporučujemo sve dogovoreno

Rusija je povećala isporuke gasa Evropi do najvišeg mogućeg nivoa po osnovu postojećih ugovora, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. - Može se sa sigurnošću reći da Rusija besprekorno ispunjava sve ugovorne obaveze, što znači da su količine isporuka povećane na najviši mogući nivo prema postojećim ugovorima i sporazumima. Ništa se ne može isporučiti izvan ugovora sa „Gaspromom“ - rekao je on na brifingu za novinare, prenosi agencija Tass.

 

OPEK da prati dugoročnu vremensku prognozu

Nedostatak radne snage je, prema rečima Gopinatove, vršio pritisak na cene robe u zemljama poput Nemačke, SAD i Japana.

- U teškoj smo situaciji u kojoj vidimo oštar rast cena, a ključno pitanje - da li će to potrajati, zavisi i od vremenskih prilika - rekla je ona.

Vrlo jaka zima mogla bi da dovede do restrikcija struje širih razmera, "što bi imalo mnogo veće posledice na svet".

Po njenom mišljenju, najgori scenario bi bio da u uslovima eventualno izuzetno oštre zime na severnoj hemisferi, što bi pojačalo potražnju za energijom, izostane adekvatan odgovor proizvođača, uključujući naftnu alijansu OPEK+, da povećaju proizvodnju, što bi moglo da utiče na ukupnu inflaciju.

Cene nafte su skočile u poslednjih nekoliko nedelja na višegodišnje maksimume, pri čemu je brent dostigao 85 dolara za barel, a američka WTI nafta prekoračila nivo od 80 dolara.

Rast cena energije podgreva strahovanja od daljeg uspona inflacije, što bi moglo da sputa globalni ekonomski oporavak.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike