I MMF povećao prognozu rasta privrede Srbije za ovu godinu!

12.10.2021

13:39

0

Rast BDP veći je za 0,5 procentnih poena u odnosu na prethodnu projekciju koju je MMF dao u julu

I MMF povećao prognozu rasta privrede Srbije za ovu godinu!
Copyright Ilustracija/Profimedia

Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 6,5 odsto za 2021. godinu. To je za 0,5 procentnih poena više od prethodne, julske, projekcije Fonda.

U novom, jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, čije je predstavljanje upravo u toku, MMF predviđa da će rast Srbije u 2022. godini iznositi 4,5 odsto, a u 2023. godini četiri procenta.

Deficit tekućeg računa Srbije će, prema prognozi MMF-a, iznositi u ovoj godini 4,1 posto, a u naredne dve godine će se blago povećati na 4,4, odnosno na 4,6 odsto, respektivno.

Fond procenjuje da će inflacija u tekućoj godini iznositi u našoj zemlji tri procenta, nakon čega će se dogodine spustiti na 2,7 procenata, dok stopu nezaposlenosti vidi na nivou od 9,3 odsto u ovoj godini i narednoj godini.

Inače, zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa Misijom MMF-a, povodom prvog razmatranja sprovođenja ekonomskog programa, koji je MMF podržao novim nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) počeli su juče (11. oktobra) plenarnim sastankom. Razgovori se vode u video formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje će biti razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrđenih ciljeva ekonomskog programa.

Ovaj novi program saradnje, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je u junu 2021. godine na period od 30 meseci i predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima s MMF-om. Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike