Poskupeće nam roba iz Kine: Fabrička inflacija u septembru gotovo 11 odsto

14.10.2021

07:19

0

Proizvođačke cene kineskih fabrika porasle su u septembru više nego što se očekivalo usled snažnog poskupljenja sirovina i nestašice struje

Poskupeće nam roba iz Kine: Fabrička inflacija u septembru gotovo 11 odsto
Ilustracija - Copyright Pixabay/ PublicDomainPictures

Proizvodnja u Kini sve je skuplja i to će neminovno podići i cene po kojima u svetu, pa i u Srbiji, kupujemo „made in PRC“.

Na skuplje sirovine zbog pokidanih lanaca snabdevanja od izbijanja pandemije koronavirusa, sada su se nadovezali i problemi sa nestašicom električne energije i podivljalim cenama energenata u svetu.

Indeks proizvođačkih cena (PPI) je skočio 10,7 procenata prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, što je najviša stopa od oktobra 1996, kada je počela da se vodi ova evidencija, objavio je danas kineski Nacionalni zavod za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Podaci NBS takođe pokazuju da je kineski indeks potrošačkih cena (CPI) u septembru porastao 0,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 0,8 procenata u avgustu, dok su analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali rast potrošačke inflacije od 0,9 odsto.

Uspešno „izvoze“ i inflaciju

Ukupan kineski uvoz i izvoz prema zvaničnim podacima bio je 22,7 odsto veći u prva tri kvartala ove godine nego u istom periodu lane i iznosio je 28,33 biliona juana, što je oko 4,38 milijardi američkih dolara, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Kako je navedeno, ovo u potpunosti pokazuje da je spoljna trgovina Kine relativno otporna i da se ukupni trend rasta nije promenio.

Ukazano je da je stalni oporavak domaće ekonomije postavio čvrste temelje za održiv rast spoljne trgovine, dok je istovremeno, jaka i efikasna politika Kine ojačala poverenje korporacija i ubrizgala više vitalnosti u dugoročni razvoj spoljne trgovine.

Stabilni oporavak spoljne trgovine Kine, kao najveće zemlje u svetskoj robnoj trgovini, kako je ocenjeno, važan je zbog stabilizacije globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike