Skuplja hrana gura inflaciju: Za godinu dana 5,7 odsto više cene

12.10.2021

10:43

0

Samo u septembru zbog rasta cene hrane inflacija je bila 0,8 odsto, čime je dvanaestomesečni nivo cena podignut na 5,7 odsto

Skuplja hrana gura inflaciju: Za godinu dana 5,7 odsto više cene
Copyright Pixabay

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je u septembru 2021. godine 0,8 odsto u odnosu na avgust, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine porasla za 5,7 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ovolika inflacija nije bila od sredine 2013. godine, ali iz NBS kažu da je, s obzirom na okolnosti, očekivana i da neće biti "dugog veka".

Screenshot: RZS
Ove godine samo uzbrdo: Podaci RZS o inflaciji

U odnosu na decembar 2020. godine, potrošačke cene su povećane za 5,4 odsto, u proseku.

U septembru su na mesečnom nivou najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za 2,3 posto, zatim restorani i hoteli za 0,8 procenata, te stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,5 odsto.

Rast cena je zabeležen i u kategorijama: odeća i obuća, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i zdravstvo za po 0,4 posto, alkoholna pića i duvan za 0,2, kao i transport, komunikacije i obrazovanje za po 0,1 procenat.

Pojeftinili su rekreacija i kultura za 2,4 odsto.

"Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale“, pokazuje državna statistika.

"Povećana inflacija privremena“

Iz Narodne banke Srbije su ranije najavili ovakvu mogućnost, da inflacija u septembru i novembru bude i nešto iznad one povišene iz agusta. Ali, istakli su, očekuje se da do kraja godine inflacija bude na nivou gornjeg inflatornog cilja, odnosno 4,5 odsto. Potom bi usledilo smanjenje i dostizanje centralnog cilja od tri odsto do sredine sledeće godine.

Screenshot: RZS
Procena NBS o inflaciji do sredine 2022.

Kao i u avgustu, i u septembru je rast cena voća i povrća bio značajan deo povećane inflacije, pre svega zbog cena koje su u ovom sektoru bile jedne od najvećih u poslednjih desetak godina.

Te cene znatno su veće i zbog suše koja je bila ove godine, a statistički su još podignute zbog niske baze prošle godine, kada je izbila pandemija. Primer za to je niska cena mesa.

Pandemija je razlog i nekih većih cena privrednih proizvoda, jer su zbog niske tražnje prošle godine proizvođači smanjili ponudu, a onda kada se ove godine relativno naglo povećala, privreda nije mogla u kratkom roku da odgovori na sve potrebe i cene su porasle.

Ne treba smesti s uma i povećane cene energenata, pre svega goriva, koje uvek imaju uticaj na inflaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike