Sve će nam poskupeti: Na izlaznim vratima globalne fabrike inflacija je dostigla rekord, sledi neminovno

13.09.2021

07:33 >> 10:39

0

Inflacija proizvođačkih cena u Kini je dostigla trinaestogodišnji rekord i taj rast već je počeo da se preliva na maloprodajne cene u SAD i Evropi, pa tako

Sve će nam poskupeti: Na izlaznim vratima globalne fabrike inflacija je dostigla rekord, sledi neminovno
Profimedia

Cene proizvodnje robe u svetu već su ozbiljno podignute poskupljenjem sirovina, bazične hrane, transporta brodovima i avionima i drugim posledicama nejednakog oporavka od pandemije koronavirusa.

Pritisak koji se već oseća na maloprodajnim cenama, toliko da je bauk inflacije posla pitanje broj jedan u ekonomskim i poslovnim krugovima vodećih privreda, sada će biti još veći. Prema poslednjim podacima kineskog državnog statističkog biroa, proizvodna inflacija se popela na 9,5 odsto, nivo na kome nije bila i proteklih 13 godina.

Globalno prelivanje

I svet je odmah reagovao, pa se tako više od pet odsto inflacije koji se beleži u SAD kod maloprodajnih cena već treći uzastopni mesec, pripisuje upravo dejstvu „kineskog faktora“. A nedostatak sirovina, uska grla u transportu brodovima, problemi sa zapošljavanjem kapaciteta i ljudi zbog pandemije u narednim mesecima će još više pogađati kako SAD tako i Evropi, prognoziraju eksperti za „Blumberg“.

Transportni indeks za kontejnerski prevoz brodovima nemačkoh Instituta iz Kila pokazuje da su mnoge zemlje svta i dalje u crvenom, tj. da je kod nih prijme robe i izvoz otežan.

– Naše analiza kazuju da će maloprodajne cene otiči naviše dok kraja godine a da će se potom smiriti u narednoj. To znači da će povećana inflacija u SAD potrajati još neko vreme – rekao je za američku ekonomsku medijsku agenciju Ding Šuang, glavni ekonomista za kontinentalnu Kinu i Severnu Aziju u „Standard čartered“.

Veliki u crvenom: Kielov transportni indeks, Screensgot: Kiel Institute

U međuvremenu, Peking teško da će preduzeti nešto zbog rasta „izvozne„ inflacije, jer je fokusiran da potrošačke cene, pre svega hrane, kod kuće drži pod kontrolom, kažu analitičari banke Nomura.

I za sada to rade dobro jer Kinezi sada imaju najveći razmak između proizvođačke inflacije (devet odsto) i one maloprodajne (jedan odsto) još od ranih devedestih godina prošlog veka.

Novi cenovnici su već tu…

Da je Evropa osetila istorijski visoke troškove kontejnerskog prevoza iz Kine, koji će tek biti veći zbog predstojeće sezone božićnih i novogodišnjih praznika, osetili smo i mi u Srbiji.

Zakup prevoza kontejnera od šest metara je u septembru 2020. 900 dolara (skok 444 odsto), a onog duple veličine 9.600 dolara (465 odsto), podaci su sajta Gradnja.rs.

Cene čelika i građevinskih materijala otišle su u nebo. Građevinsko drvo je već skuplje više od 83 odsto, u odnosu na prošlo godinu, građevinskog gvožđa 44 odsto.

Kao oni poskupe…:Fabrika iu Kini, Foto: Profimedia

Poskupela je bela tehnika, a sada će sa „ugrađivanjem“ rekordne fabričke inflacije u velikoprodajnu cenu nove i neprijatne nivoe dostići sve cene jer Kina je, kao što znamo, svetska fabrika svega.

Pročitajte još:

U septembru su počeli da u srpske prodavnice stižu novi cenovnici i bela tehnika ide naviše za 10 odsto, što zbog širokog raspona cena i proizvoda daj poskupljenje od nekoliko stotina dinar pa do tri ili četiri hiljade.

Cene računara, laptopova, monitora, veb-kamera i prateće kompjuterske „periferije“, i kod nas i u Evropi su već ranije zabeležile epidemijsko poskupljenje i do 80 odsto. Cene su počele da padaju ali sada bi mogle ponovo gore, a da se nisu vratile na pretpandemisjki nivo. U najboljem slučau mogli bi se nadati da će ostati na „plus 10 odsto“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi