Dajte nam još struje: Kina traži od Rusije povećane isporuke

30.09.2021

07:16

0

Ruska elektroprivreda „Inter Rao“ saopštila je da je primila zahtev od Kine da poveća isporuke električnom energijom, pošto druga svetska ekonomija trpi restrikcije

Dajte nam još struje: Kina traži od Rusije povećane isporuke
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kina se suočava sa deficitom električne energije u severnim provincijama i zatražila je od Rusije da poveća izvoz u te regione, rekao je portparol ruske državne kompanije „Inter Rao“, prenosi Rojters.

Prema saopštenju ruske kompanije koja ima monopol za izvoz električne energije, razmatrano je značajno povećanje isporuka električne energije Kini, bez navođenja konkretnijih podataka.

„Inter RAO“ je prošle godine smanjio izvoz električne energije u Kinu za 1,3 odsto na 3,06 milijardi kilovat-sati i na 1,25 milijardi kilovat-sati u prvoj polovini ove godine, što je pad od 7,2 odsto u odnosu na 2020.

Zbog problema sa snabdevanjem strujom svetske banke su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu. „Goldman Saks“ predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rast od 7,8 odsto umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta.

Američka investiciona banka navodi da veliki zastoj industrijske proizvodnje izazvan nestankom struje znatno povećava "negativne pritiske" na ekonomiju.

Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti.

Fabrička aktivnost usporila u septembru

Kineska fabrička aktivnosti se smanjila u septembru usled redukcija potrošnje električne energije i povećanja cena proizvodnih inputa, dok se sektor usluga vratio ekspanziji sa jenjavanjem epidemije kovid-19, pružajući podršku drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Zvanični indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) iznosio je 49,6 poena u septembru naspram 50,1 poena u avgustu, posustavši prvi put od februara 2020, pokazuju današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS), izveštava Rojters.

Brojka od 50 bodova razdvaja rast od pada aktivnosti.

Kineska ekonomija brzo se oporavila od prošlogodišnje krize izazvane pandemijom, ali je privredni zamajac oslabio poslednjih meseci, pri čemu njen veliki proizvodni sektor trpi pritisak rasta troškova, uskih grla u proizvodnji i restrikcija električne energije.

Manjak uglja, pooštreni standardi emisije štetnih gasova i snažna potražnja proizvođača i industrije gurnuli su cene uglja do rekordnih nivoa, što je iniciralo uvođenje ograničenja potrošnje električne energije u najmanje 20 provincija i regiona.

Više cene sirovina, posebno metala i poluprovodnika, takođe su pritisle profite proizvođača. Zarade u kineskim industrijskim firmama su u avgustu usporile šesti mesec zaredom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike