Svaki dan sve skuplja: Cena nafte preskočila 80 dolara po barelu

28.09.2021

10:18

0

Cena nafte u Aziji skočila je danas na više od 80 dolara po barelu, usled sve veće zabrinutosti oko nesrazmere ponude i potražnje. Gas preskočio 1.000 dolara

Svaki dan sve skuplja: Cena nafte preskočila 80 dolara po barelu
Copyright Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

U trenutku kada svet, kako navodi Frans pres, polako izlazi iz pandemije raste neravnoteža ponude i potražnje za naftom, i dalje najvažnijim energentom.

Cena brenta, nafte iz Severnog mora, povećana je za 0,9 odsto, na 80,24 dolara po barelu. To je njena najviša cena od oktobra 2018. godine.

Cena „lake i slake“ sirove nafte (West Texas Intermediate) porasla je za 0,9 odsto, na 76,07 dolara po barelu.

Uvođenjem vakcina i ublažavanjem epidemioloških mera i zatvaranja ove godine, potražnja za naftom je naglo skočila.

Do poskupljenja "crnog zlata" dolazi usled znakova o poboljšanju izgleda globalne potražnje za energijom, pri čemu rafinerije ne uspevaju da obezbede dovoljne količine nafte jer ponuda raste sporijim tempom.

I gas prešišao 1.000 dolara

Cena nafte raste ali gasa je baš podivljala. U Evropi je danas prvi put u istoriji prešla granicu od 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Cena za isporuke u oktobru u TTF centru u Holandiji dostigla je 1.031 dolar, uz dnevni rast od 11 odsto,preneo je Tass.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ublažavaju ograničenja vezana za isporuke koja su uvedena prošle godine na vrhuncu pandemije kovid-19.

Tržišni akteri iščekuju novu prognozu OPEK-a o globalnim izgledima potražnje za naftom koja treba da bude objavljena kasnije danas, i u kojoj će detaljno biti izneti stavovi grupe o tržišnim fundamentima.

Berzanski analitičari kažu da bi cene mogle sa nastave rast i predviđaju da će potražnja za gorivom dostići nivo pre pandemije početkom sledeće godine. - Potražnja za naftom bi mogla da poraste za 500.000 barela dnevno jer visoke cene gasa primoravaju potrošače da se preorijentišu na druge energente - izjavio je za "Blumberg" Vivek Dar, analitičar za robna tržišta u australijskoj „Komonvelt banci“.

Prema njegovim rečima to će dovesti do još izraženijeg deficita ponude na tržištima, s obzirom na činjenicu da će podizanje proizvodnje OPEK -a i saveznika od 400.000 barela dnevno svakog meseca rezultirati povećanjem globalne ponude za samo dva posto do kraja godine.

U Srbiji na "tihoj vatri"

Cena skače u Aziji ali situacija na toj geografski dalekoj destinaciji ne znači da je daleko od situacije u novčanicima srspskih vozača.

Vozači u Srbiji ovih dana za pun rezervoar goriva (40 litara) treba da izdvoje skoro 6.500 dinara, što je za oko 500 dinara više nego pre samo četiri meseca. Nažalost, s obzirom na to da cena sirove nafte na berzama opet "divlja“, vožnja će postati još skuplja!

I dok je krajem maja ove godine cena nafte Brent iznosila 67 dolara, na pumpama u Srbiji za litar BMB trebalo je izdvojiti u proseku 152 dinara, nešto više od 157 dinara za litar evrodizela i oko 84 dinara za TNG.

Samo četiri meseca kasnije cena "crnog zlata“ opet je skočila, pa se proteklog vikenda cena severnomorske nafte Brent približila nivou od 80 dolara za barel (79,23 dolara).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike