NBS odbila zahtev hotelijera za novi moratorijum

06.12.2020

15:09 >> 16:06

0

Narodna banka Srbije (NBS) uputila je hotelijere da se obrate svojim bankama

NBS odbila zahtev hotelijera za novi moratorijum
Copyright Pixabay

Srpska centralna banka je odbila zahtev hotelijera da se donese propis i omogući im se novo odlaganje vraćanja kredita, kažu iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores).

NBS je hotelijere uputila da se obrate bankama u kojima imaju kredite, rekao je predsednik Horesa, Georgi Genov.

Zahtev za moratorijum, odnosno odlaganje u otplati kredita  jedan je od nekoliko zahteva koje je sredinom novembra tražila turistička privreda, uz smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu na deset odsto, odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade i pojednostavljivanje procedure prijavljivanja sezonskih radnika.

Genov za 24sedam kaže da hoteli u gradovima rade ispod pet odsto popunjenosti a restorani na jedva 20 odsto kapaciteta, sad još sa skraćenim radnim vremenom, a da će situacija ostati takva do marta.

Hotelijeri i ugostitelji smatraju da bi banke od moratorijuma imale koristi jer bi se otplaćivala tekuća kamata a odložila samo otplata glavnice zajma, na koju bi se kamata produžila i zbog čega bi banke imale uvećanu zaradu. Uz dodatnu zaradu banaka, hotelima bi se omogućilo da prežive, jer sada nemaju gotovo nikakvih prihoda.

Narodna banka je propise o moratorijumima koji su predloženi bankama a one ih usvojile, donosila dva puta ove godine i oni su bili usaglašeni sa paketima pomoći države privredi zbog pandemije koronavirusa.

Onaj iz marta je trajao tri meseca i koristilo ga je 84 odsto zaduženih preduzeća. Drugi, julski koji je trajao dva meseca i istekao je u septembru, koristilo je 69 odsto firmi.

Zasad ništa od odlaganja, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U intervjuu za 24sedam guvernerka Jorgovanka Tabaković je rekla da to što je veliki broj klijenata prihvatio oba propisana moratorijuma govori da je ta mera bila adekvatna podrška prevenciji potencijalnih poteškoća u izmirivanju obaveza prema banci, kao i ublažavanju posledica pandemije“.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Pokretanje biznisa: Teško do novca, ali to možda i nije loše

Na na pitanje o eventualnom trećem moratorijumu guvernerka je rekla centralna banka „nastavljamo da kontinuirano pratimo situaciju u finansijskom sektoru, analizira efekte svih do sada preduzetih mera, među kojima i zastoja u otplati obaveza, i preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se u što većoj meri ublažili negativni efekti zdravstvene krize“.

Da su hotelijeri i  ugostitelji u velikim problemima svesni su i u bankama. Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora NLB banke za 24sedam je rekao ranije da su pojedine industrije poput ugostiteljstva i saobraćaja osetile najveći udar i da je privrednicima iz tih segmenata, kao i njihovim zaposlenima, svakako pomoć potrebnija nego drugima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike