Ako bi da vam u stanu bude prijatno...: Klima duplira račun za struju

26.06.2021

09:51 >> 11:03

0

Klima uređaji nisu baš energetski efikasne mašine i hlađenje bi mesečno moglo da vas košta dodatnih 2.000 do 8.000 dinara na računu struju

Ako bi da vam u stanu bude prijatno...: Klima duplira račun za struju
klima uređaj1 - Copyright Profimedia

Prema podacima “Elektrodistribucije Srbije” potrošnja struje najtoplijeg dana ovog meseca bila je skoro jednaka onoj u zimskim danima. Građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju ili čak utrostruče mesečni trošak za struju, pišu „Večernje novosti“

Pirkanje iz klime, kada bi se ostalo u “zelenoj” tarifi što realno nije moguće, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno. Za one koji inače troše plavu tarifu, klima na “crvene” kilovate mogla bi da košta skoro 8.000 dinara.

Potrošnja može drastično da varira

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda. Klima uređaj snage 3,5 kilovata, u punoj snazi, maksimalno troši oko 1,2 kilovata struje, tvrde majstori za klime. Moderni uređaji koriste inverterski kompresor, što znači da ne rade neprestano punom snagom, tako da i ta potrošnja pada u periodu kada održava postignutu temperaturu. Potrošnja zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće. Od toga zavisi koliko će brzo dostići željenu temperaturu i koliko će je dugo samo održavati.

Koliko vas otprilike košta komfor hlađenja možete sračunati pomoću vebsajta “Elektroprivrede Srbije”, gde stoji da jedan sat dnevno rada klime “dvanaestice” mesečno troši od 30 do 40 kilovat-sati,-. To je, zavisno od energetskog razreda, od 192 do 768 dinara.

Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, što je bilo optimalno ovih prevrućih dana juna, znači da je račun “teži” od 300 do 400 kilovat-sati.

U dnevnoj “zelenoj” tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara. Ali ta zona je već popunjena uobičajenom potrošnjom struje pa domaćinstvo obično već u “plavoj”tarifi gde ovaj tempo hlađenja košta od 2.880 dinara do 3.840.

Ko zaglibi u “crvenu” tarifu sa deset sati rada klime na dan, pa tako mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara samo na hlađenje.

Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u “zelenoj”, preko 2,4 u “plavoj”, do 4,8 dinara u “crvenoj” zoni, ali to spavati „pod klimom“ baš i nije zdrava varijanta.

Sve u svemu, nije lako izračunati koliko će rad klime na kraju koštati, ali da će koštati – koštaće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike