Dolar ojačao prema evru, a to nije dobro ni za Srbiju

17.06.2024

09:21

0

Autor: R.B.

Vrednost američke valute prema korpi svetskih prošle nedelje je porasla jer Federalne rezerve neće smanjiti kamate brzo koliko se očekivalo

Dolar ojačao prema evru, a to nije dobro ni za Srbiju
Copyright Profimedia

Politička neizvesnost u Francuskoj i odluka američkih Federalnih rezervi da još ne spušatju referentnu kamatnu stopu, promenile su odnos dolara i evra. Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je protekle nedelje pola procentra, na 105,52 poena.

Pritom je vrednost dolara prema evropskoj valuti porasla 0,9%, pa je cena evra skliznula na 1,0705 dolara. To je možda dobro za evropski izvoz ali nije dobro za uvoz roba čija se vrednost iskazuju u dolarima. A to su, prevashodno, nafta i naftni derivati.

Ove globalne promene „kače“ i Srbiju, jer vrednost dolara je jedna od promenljivih koja, između ostalogh, utiče i na cene goriva na domaćim pumpama.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,4%, pa je dosegao 157,40 jena.

Fed drma svetskim finansijama

Jačanje dolara pripisuje se prošlonedeljnim porukama iz američke centralne banke. Na redovnoj sednici čelnici Feda odlučili su da kamatne stope ostaju nepromenjene u rasponu od 5,25% do 5,50%, što se i očekivalo. Ali, smanjili su procene u vezi tempa obaranja kamata.

Pre tri meseca čelnici Feda procenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada očekuju samo jedan rez do kraja 2024..

Predsednik Feda. Džerom Pauel kazao je na konferenciji za medije da se inflacija znatno spustila sa svog vrhunca, ali da je i dalje previsoka.

Screenshot: Google Finance
Odnos dolara i evra u poslednjih mesec dana

 

Evro se, s druge strane, našao pod pritiskom jer je ulagače zabrinula odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore krajem meseca, nakon što je na evropskim izborima prošle nedelje u Francuskoj pobedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Mogućnost da na parlamentarnim izborima u Francuskoj na vlast dođe krajnja desnica, uplašila je investitore, jer bi to potencijalno značilo i znatan rast budžetskog deficita.

– Stranke s oba kraja francuskog političkog spektra najavljuju fiskalnu ekspanziju. Tržište uglavnom odgovara na dodatni fiskalni stres – objašnjava Karl Šamota, strateg u kompaniji „Korpej“.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, kazao je u petak da drugoj po veličini ekonomiji evrozone preti rizik od finansijske krize ako pobedi krajnja levica ili krajnja desnica, jer obe planiraju veliko povećanje potrošnje države.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike