Fed ne obara kamate, ali zato jača dolar

22.05.2024

10:18

0

Autor: R.B.

Goldman Saks procenjuje da će i dalje zategnuta monetarna politika SAD ojačati američku valutu

Fed ne obara kamate, ali zato jača dolar
Ilustracija - Copyright Profimedia

Borba protiv inflacije pokazala se kao dobra stvar za američke kompanije, ako je sudeći po berzama čiji indeksi obaraju rekorde, ali njen nastavak bi mogao da stvori i probleme sa (pre)jakim dolarom za izvoznike, ukazuju iz investicione banke „Goldman Saks“.

Federalne rezerve SAD nastavljaju borbu sa inflacijom i još nije jasno kada će Fed krenuti u očekivano spuštanje kamata. Za to vreme je dolar od početka godine ojačao za tri odsto u Kanadi, evrozoni i UK. Dolar će ostati jak i nadalje ako Fed ne promeni politiku, rekli su analitičari „Goldman Saks Grupe“.

– Ako Fed ostavi kamate ovde gde su, a više država odluči da nastavi sa monetarnim popuštanjem uprkos odluci centralne banke SAD, onda će ova razlika u monetarnim politikama verovatno dolar držati jakim i u budućnosti – rekli su stratezi na čijem su čelu Kamakšija Trivedi i Džozef Brigs.

Oni očekuju da će u junu kamate smanjiti centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade ili i Evropska centralna banka, prenosi „Blumberg Adrija“.

Dolar je ojačao u odnosu na ostale valute država Grupe 10 ove godine, a Blumbergov indeks koji prati njegovo kretanje napredovao je za bezmalo tri odsto.

Kada će kamate nadole

Investitori sumnjaju u to da će Fed kamate smanjiti dva puta, kako su to očekivali na tržištu (početkom godine je bilo nadanja i za četiri) još do prošle nedelje kada su objavljeni podaci o inflaciji u aprilu.

Tržište svop ugovora pokazuje da se očekuje da će Fed kamate do kraja godine smanjiti za 40 baznih poena, a prvo smanjenje od 25 baznih poena se očekuje (tek) za novembarsku sednicu.

Nastavak usporavanja inflacije u SAD u sledećih tri do pete meseci bi Fedu omogućilo da razmišlja o smanjenju kamata do kraja 2024, rekao je zvaničnik te institucije Kristofer Valer u utorak.

S druge strane, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard nagovestila je da je smanjenje u junu verovatan scenario jer je rast cena sada uveliko zauzdan.

– Kada su makroekonomska i monetarna slika različite, centralni bankari uvek gledaju u poteze Feda kako bi smanjili preteranu volatilnost na tržištu valuta. Ako centralne banke u svetu krenu da smanjuju kamate „ranije i agresivnije“ od Feda, to bi pomoglo Fedu da inflaciju u SAD dovede do cilja – napisali su analitičari.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike