Različite projekcije kamatnih puteva Feda i ECB oborile evro

12.04.2024

10:27

0

Autor: R.B.

Panevropska valuta na petomesečnom minimumu zbog različitih očekivanja kada će koja centralna banka da obori svoje kamate

Različite projekcije kamatnih puteva Feda i ECB oborile evro
Copyright Profimedia

Evro je oslabio naspram dolara i sada vredi najmanje u ovoj godini, a razlog su procene na tržištu da se Evropska centralna banka (ECB) sprema da smanji kamatne stope pre Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država.

Valuta evrozone je u petak oslabila 0,5% i za jedan evro je kupovano 1,0676 dolara, što je najmanje od novembra. Na putu je da ostvari najveći nedeljni pad (1,5%) u bezmalo godinu dana, javlja „Blumberg Adrija“.

Ova kretanja na polju valuta došla su kao rezultat poruka zvaničnika ECB da ih makroekonomska kretanja u SAD, gde je neočekivano skočila inflacija, neće omesti u sprovođenju monetarne politike. Inflacija u SAD je ubrzala u martu i dovela u pitanje junsko smanjenje kamata Feda za 0,25 baznih poena.

Sa druge strane, kretanja na tržištima novca pokazuju da se prvo smanjenje kamata u SAD očekuje u septembru. Nakon ovoga je razlika u prinosima na dvogodišnje američke obveznice i nemačke dužničke zapise skočila na najviši nivo ove godine.

– Pad evra na 1,07 dolara govori nam da se trenutno računa na junsko smanjenje kamata ECB. Probijanje tog nivoa biće važan korak na putu do 1,05 dolara – rekao je Brad Behtel, šef odeljenja za valute u „Džeferisu“ u Njujorku.

Evro će verovatno dostići tu vrednost kada ECB počne da smanjuje stope, dodao je.

Trgovci opcijama su sve više pesimistični po pitanju evra, a jednomesečne "risk reversal" opcije (taktika kojom se smanjuje profit i rizik od naglih kretanja na tržištu - njihov broj je dobar pokazatelj tržišnog pozicioniranja) pokazuju da je broj klađenja na jačanje dolara najveći od oktobra.

Sa druge strane, aprilski podaci klirinške kuće „Depositori trast end kliring“ pokazuju da učesnici na tržištu ne predviđaju pad ispod 1,05 dolara za evro.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike