Rusima skočila industrija, raste i tražnja iz inostranstva

01.04.2024

10:32

0

Ruski sektor proizvodnje je u martu rastao najbržim tempom od avgusta 2006. godine

Rusima skočila industrija, raste i tražnja iz inostranstva
Copyright Profimedia

Sektor proizvodnje u Rusiji ima značajno bolje rezultate u martu ove godine, pokazuje indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji koji je porastao sa 54,7 na 55,7 poena, javlja Markit ekonomiks.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji. Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Oživljavanje ekonomskih aktivnosti u Rusiji potvrđuje i kompanije „S&P Global“, koja kaže da je porast broja novih porudžbina u Rusiji u martu je bio najveći od januara 2008. godine, a da je potražnja iz inostranstva porasla prvi put nakon pet meseci.

Povećanje prodaje je povezano sa većom potražnjom kupaca i uvođenjem novih proizvoda, a zaposlenost je porasla najbržim tempom od novembra 2000. godine.

Pored toga, „S&P global“ je primetio povećanu kupovinu sirovina koja je rasla najbržim tempom od januara 2017. godine.

Ruske kompanije su i nadalje veoma optimistične kada je reč o povećanju proizvodnje u narednih 12 meseci i planiraju značajna ulaganja, a njihov optimizam je najveći za poslednjih pet godina, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike