Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija

11.03.2024

18:07

0

Smanjenje narudžbina iz zemalja EU nadoknađeno je prihodima od povećanog izvoza u Tursku, Kinu, Indiju, Brazil, Indoneziju i Maleziju

Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Prošle godine Rusija je zaradila gotovo 187 milijardi dolara od isporuka nafte, gasa i uglja prijateljskim zemljama, što je za 56 milijardi dolara više od prosečne količine zarade od snabdevanja evropskih zemalja pre nego što su uvele antiruske sankcije, sledi iz proračuna "RIA Novosti".

Ruska agencija je proučavala podatke nacionalnih statističkih službi najvećih kupaca ugljovodonika iz Rusije - Turske, Kine, Indije, Brazila, Indonezije, Malezije i EU.

Analiza je uporedila prosečnu cenu zaliha u periodu od 2019. do 2021. i za 2023. godinu. Podaci za 2022. godinu nisu uzeti u obzir zbog neuobičajenih promena cena uvoza.

Smanjenje narudžbina iz zemalja EU nadoknađeno je prihodima od povećanog izvoza u Tursku, Kinu, Indiju, Brazil, Indoneziju i Maleziju.

Najveći kupac ruskih energenata prošle godine bila je Kina, koja je udvostručila svoju potrošnju uglja, gasa, nafte i naftnih derivata.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike