Za međunarodne investitore Srbija već zemlja investicionog ranga

22.04.2024

09:40

0

Autor: R.B.

Za srpsko tržište vlada veliko interesovanje inostranih investitora, saopšteno iz NBS nakon boravka delegacije u SAD

Za međunarodne investitore Srbija već zemlja investicionog ranga
Jorgovanka Tabaković i Siniša mali na sastanku sa Misijom MMF - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Interesovanje investitora za ulaganje u Republiku Srbiju veće je nego ikada, i to pokazuje broj sastanaka koje je delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija imala tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

– Srbija je sada već jasna destinacija na globalnoj investicionoj mapi, a sticanjem očekivanog investicionog ranga dobićemo i punu potvrdu da smo zemlja sa visokom izvesnošću za ulaganje. Put do toga nije lak, posebno izazovan tokom prethodne četiri godine prožete svetskim krizama i neizvesnošću, ali je zato ovakvo uvažavanje Srbije od međunarodne investicione javnosti još značajnije. Mi ćemo nastaviti da predano radimo na daljem napretku naše ekonomije – zaključila je guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

Pored veoma uspešnih sastanaka sa najvišim zvaničnicima i rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija Republike Srbije je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama obavila niz sastanaka sa velikim brojem najznačajnijih međunarodnih investitora.

Glavna tema na svim sastancima bilo je nedavno poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije na investicioni nivo od strane rejting agencije „S&P“, na čemu su investitori čestitali i bili jednoglasni u očekivanju da u narednom periodu našoj državi bude dodeljen nivo rejtinga na kojem Srbiju poslednjih godina već vrednuju tržišni učesnici.

– Poseban ponos i priznanje za ostvarene rezultate ukazuje to da su svi sastanci sa međunarodnim ulagačima počinjali temom rejtinga Srbije. Činjenica da svi investitori očekuju da je podizanje izgleda samo prvi korak ka dostizanju investicionog ranga kreditnog rejtinga, govori o tome da kredibilno i odgovorno obavljamo svoj posao unapređenja naše ekonomije u korist građana i privrede – izjavila je guvernerka.

Odlučivanje prema lokalnim parametrima

Na sastancima se razgovaralo na mnogo tema, uključujući monetarna kretanja, prethodnu, ali i očekivanu dinamiku inflacije, stabilnost deviznog kursa, opšteg finansijskog sistema i očekivanja u pogledu daljeg kretanja kamatnih stopa.

Mali: Vodimo računa o svakom dinaru

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija i da više od 60 odsto tih investicija u region Zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju. "Moramo da nastavimo tako, jer to znači nove fabrike, nova radna mesta, veće plate i penzije", rekao je on za RTS. Mali je naglasio i da je Srbija u prethodnom periodu sačuvala stabilnost, što potvrđuje i udeo javnog duga koji je u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas 47,6 odsto.

"To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru i da se ni na koji način ne igramo sa našom makoeonomskom stabilnosti i da precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru", rekao je Mali.

Istaknuto je da će Narodna banka Srbije u donošenju svojih odluka analizirati kretanja i u međunarodnom okruženju, ali pre svega domaće makroekonomske i finansijske pokazatelje, kretanje inflacije i specifičnosti naše ekonomije, kao i da će nastaviti da vodi odgovornu i opreznu monetarnu politiku koja obezbeđuje kontinuitet i u stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i u predvidivosti poslovnog okruženja.

Poseban osvrt napravljen je na temu dinarizacije koju vrednuju i rejting agencije. Ukazano je da je napredak primetan u najvećem broju pokazatelja dinarizacije, da raste učešće dinarskih u ukupnim depozitima i stanovništva i privrede, a da posebno ohrabrujući signal daje dinamičan rast dinarske štednje od gotovo preko 45% u prethodnih godinu dana, kao i činjenica da je ona premašila 150 milijardi dinara.

Ukazano je da Narodna banka Srbije svojim merama i aktivnostima predano radi na daljem povećanju stepena dinarizacije i da će to biti jedan od strateških ciljeva i u narednom periodu, čime će se dodatno povećati opseg efikasne transmisije domaće monetarne politike.

Na sastancima sa investitorima otvoren je i niz drugih tema iz oblasti javnih finansija, njihove održivosti, opadajućeg učešća javnog duga u BDP-u, rekordnim nivoima stranih direktnih investicija, deviznih rezervi i rezervi zlata, projektu „Skok u budućnost - Srbija 2027“, planovima finansiranja, energetske tranzicije, veštačke inteligencije i mnogo drugih tema na kojima su predstavnici globalne investicione javnosti odali priznanje Republici Srbiji.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike