Tabaković predstavljala Srbiju na prolećnom zasedanju MMF i SB

20.04.2024

18:11

0

Tema ovogodišnjeg aprilskog sastanka bili su politike i uslovi za omogućavanje „mekog prizemljenja”, uz obezbeđivanje održivog rasta

Tabaković predstavljala Srbiju na prolećnom zasedanju MMF i SB
Jorgovanka Tabaković - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković tokom prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu predstavljala je Srbiju na sastanku posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu, a reč je o tradicionalnim sastancima posvećenim regionu Evrope, s fokusom na centralnu i istočnu Evropu. 

Tema ovogodišnjeg aprilskog sastanka bili su politike i uslovi za omogućavanje „mekog prizemljenja”, uz obezbeđivanje održivog rasta.

Zaključeno je da su mnoge zemlje preduzimale odlične mere i da je "meko prizemljenje" blizu, saopšteno je iz NBS. 

Inflacija je značajno usporila i svedena je na nivo koji je trećina od najvišeg nivoa u ovom inflatornom talasu. 

Trošak oporavka je ovoga puta drugačiji i mnoge zemlje imaju jako tržište rada.

TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA
 

U narednom periodu, od nosilaca ekonomske politike očekuje se da primene kombinaciju ekonomskih politika u skladu sa specifičnostima domaće ekonomije i mogućim prostorom za delovanje kako bi se obezbedila i/ili očuvala niska inflacija i u uslovima jakog tržišta rada, kako bi se ponovo izgradili i/ili očuvali zaštitni fiskalni baferi u zavisnosti od fiskalne pozicije zemlje, tj. aktuelnog nivoa duga i budućih potreba za potrošnju i investicije i kako bi se očuvala finansijska stabilnost i kvalitet aktive, posebno uvažavajući kretanja na tržištu nekretnina, navodi se u saopštenju NBS. 

Diskutovalo se i o strategijama za povećanje izgleda za potencijalni rast, uključujući načine za rešavanje dugoročnih strukturnih pitanja poput niskog rasta produktivnosti, demografskih promena, kao i povećanja privatnih investicija. 

Zaključak je da strukturnim reformama nema zamene.

Guverner Jorgovanka Tabaković govorila je o snažnoj opadajućoj putanji inflacije u Srbiji, likvidnom i visoko kapitalizovanom bankarskom sektoru Srbije, otpornom tržištu rada i o odličnoj fiskalnoj poziciji zemlje. 

Posebno je govorila o odličnim makroekonomskim perspektivama Srbije, uz očekivane visoke stope privrednog rasta, nisku inflaciju i dobre javne finansije i u uslovima snažnih kapitalnih investicija. 

- Reagujući jako, proaktivno i koordinirano, u Srbiji smo kreirali brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije. Ipak, brojni rizici i dalje obeležavaju globalnu scenu, a u takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove - zaključila je Tabaković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike