Dobrovoljnim penzijskim fondovima rast pojela inflacija

02.04.2024

11:43

0

Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova se za godinu dana povećala za manje od 12%

Dobrovoljnim penzijskim fondovima rast pojela inflacija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju četvrtog tromesečja prošle godine iznosila je 53,8 milijardi dinara (oko 459 miliona evra), što je za 11,5% više nego na kraju 2022. godine, a za 2,7% više nego u prethodnom tromesečju, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

Neto uplate penzijskih doprinosa lane su iznosile 4,3 milijarde dinara, godinu dana ranije bile su 3,7 milijardi, dok je članovima fondova isplaćeno 2,7 milijardi dinara u odnosu na 3,5 milijardi u 2022. godini.

Prinos, odnosno dobit od ulaganja koju su ostvarili fondovi u toku 2023. godine iznosila je 3,9 milijardi dinara. Ovo, prema oceni NBS, pokazuje da je i pored ekonomskih i geopolitičkih promena u 2023. godini očuvana stabilnost i profitabilnost sektora dobrovoljnih penzijskih fondova.

Penzijski fondovi i prošle godine su se našli pod velikm pritiskom inflacije, koja je u decembru 2023. godine iznosila 7,6%, početkom godine je bila i 16,2%, što je dalo prosek od 12,5%.

Ulaganje i dalje u državne obveznice

Kada je reč o strukturi ulaganja imovine fondova, ona se nije značajnije promenila u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 70,1% ukupne imovine.

Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti kod banaka činili su 17,8%, ulaganje u akcije 10,8%, ulaganja u investicione jedinice otvorenih investicionih fondova 0,9% i potraživanja 0,4% imovine fondova.

Na kraju četvrtog tromesečja prošle godine u fondove je uplaćivalo 220.714 korisnika, što je za 2,4% više nego na kraju 2022. godine, a njihovo učešće u ukupnom broju zaposlenih iznosilo je 9,6%.

Iznos akumuliranih sredstava zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, tako da se s povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje fondovi ostvaruju, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je 271.000 dinara.

Na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine broj korisnika koji su članovi dva ili više fondova iznosio je 44. 807 ili 20,3% od ukupnog broja.

Struktura korisnika po polu i iznosu uplaćenih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne periode, pa su većinu članova činili muškarci, kojih je od 57% od ukupnog broja korisnika.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je oko 48 godina, a najviše je korisnika koji su starosti između 40 i 60 godina.

U poslednjem kvartalu prošle godine 36,3% uplata doprinosa su činile individualne uplate, 34,2% uplate poslodavaca koji svojim zaposlenim uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 29,5% odnosilo na uplate preko penzijskih planova.

Iz fondova je u ovom periodu isplaćeno 616, 3 miliona dinara, pri čemu su jednokratne isplate činile najveći deo isplata i iznosile 486,9 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike