Zabrinuti: Rekordni rast nemačkog duga, raste i strah od inflacije

29.07.2021

12:35

0

Svaki građanin Nemačke sada prosečno duguje 26.141 evra, dok je krajem 2019. bio dužan samo 22.860 evra

Zabrinuti: Rekordni rast nemačkog duga, raste i strah od inflacije
Copyright Bernd Scheumann/Pixabay

Statistika nikada nije zabeležila toliki rast državnog duga Nemačke kao u prvoj godini korone, tokom koje se on povećao za 14,4 odsto.

Stručnjaci smatraju da to nije problem, ali nisu svi optimistični, a raste i strah od inflacije, piše danas Dojče vele (DW).

Pročitajte još

Dug koji je krajem 2020. nagomilao javni sektor u Nemačkoj na svim nivoima (savezna vlada, pokrajine i opštine) iznosio je 2,17 hiljada milijardi evra. To je dug prema privatnim finansijskim institucijama, fondovima ili drugim preduzećima, kako u Nemačkoj, tako i van nje.

Otvorili kasu kao nikada do sada

Nemački zavod za statistiku nikada nije zabeležio takvu eksploziju duga: u godini izbijanja pandemije on se povećao za 273,8 milijardi evra, dakle za čitavih 14,4 odsto. Preračunato po stanovniku, svaki građanin Nemačke sada prosečno duguje 26.141 evra, dok je krajem 2019. bio dužan „samo“ 22.860 evra, navodi se u prilogu DW-a.

Taj rekord ne bi trebalo nikoga posebno da iznenadi. Država je, uprkos “zamrzavanju“ privrede merama protiv pandemije, otvorila kasu kao nikada do sada kako bi podrškom i drugim mehanizmima sprečila otkaze i stečajeve firmi.

To je pre svega bila odluka savezne nemačke vlade, pa je tako njen dug i najviše porastao – za 18,1 odsto. Šesnaest nemačkih pokrajina bile su nešto opreznije, i njihov dug se povećao u proseku za 9,8 procenata, na 636 milijardi evra. Još oprezniji su bili gradovi i opštine čiji je dug uvećan za samo 1,5 odsto, na 133,3 milijardi evra.

Pandemija je u suštini dodatno produbila drastične razlike u zaduženosti pokrajina.

Ekonomisti podeljeni: Ima li razloga za brigu?

Sebastijan Dulien, direktor Instituta za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK) Fondacije Hans Bekler, institucije bliske nemačkim sindikatima, kaže da i u tom zaduživanju, ma koliko ono “masivno“ izgledalo, „ekonomski nema mesta za zabrinutost“.

Pročitajte još

– Stopa zaduženosti Nemačke, dakle odnos prema BDP-u, i ovako je znatno niža nego nakon finansijske krize 2012. i predstojeće, 2022. godine, i lako i brzo bi mogla da se smanji – tvrdi on.

Nisu, međutim, svi tako optimistični. Kristijan Dir, potpredsednik poslaničke grupe nemačkih Liberala (FDP) u Bundestagu upozorava na staro pravilo: „Kad se država sve više zadužuje, to lako može da dovede do rasta inflacije“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike