Ne veruju u pobedu nad inflacijom: Poverenje potrošača i dalje u minusu

26.03.2024

10:15

0

Novo istraživanje tržišta pokazuje tek blago poboljšanje poverenjea potrošača u „bolje sutra“ u Nemačkoj

Ne veruju u pobedu nad inflacijom: Poverenje potrošača i dalje u minusu
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nemački potrošači su uprkos blagom poboljšanju raspoloženja i dalje oprezni, zaključak je danas objavljenog istraživanja nemačke agencije za istraživanje tržišta GfK i Nirnberškog instituta za tržišne odluke (NIM).

Vrednost indeksa potrošačkog raspoloženja za april je malo porastao sa martovskih minus 28,8 poena na minus 27,4 poena, navodi se na sajtu agencije GfK.

– Oporavak potrošačkog raspoloženja veoma sporo napreduje. Nemačkim potrošačima i dalje nedostaje sigurnost planiranja i optimizam za budućnost i da će održivi oporavak nemačke privrede još dugo trajati – komentariše stručnjak za potrošače u Nirnberškom institutu za tržišne odluke (NIM) Rolf Birkl.

Vrednost podindeksa koji meri sklonost kupovini iznosi minus 15,3 poena, što predstavlja veoma nisku vrednost. Nasuprot tome vrednost podindeksa koji meri sklonost štednji je pala sa 17,4 poena na 12,4 poena, ali je i dalje "veoma visoka", ističe se u saopštenju.

Nemačka tražnja i dalje slabija zbog ekonomske neizvenosti i ne uspeva da stimuliše privredu, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike