ECB se „pokreće“ ne pre aprila

12.01.2024

09:21

0

Autor: R.B.

Referentna kamatna stopa Evropske centralne banke neće se pomerati naniže pre drugog kvartala, prognoziraju analitičari

ECB se „pokreće“ ne pre aprila
Kristin Lagard - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Evropska centralna banka (ECB) će krenuti da snižava referentne kamatne stope kada se uveri da se inflacija ustalila na ciljanih 2%, kaže predsednica banke, Kristin Lagard.

– Ne mogu da preciziram tačan datum kada će početi rezovi. Donećemo odluku na osnovu podataka o zaposlenosti i platama a to ćemo imati narednih meseci – rekla je Lagard za TV France 2 u intervjuu u četvrtak.

Tako da od smanjenja poslednjeg četvrtka u januaru, kada ECB ima sednicu o makroekonomskim merama, nema ništa, što je i bilo očekivano.

Investitori smatraju da bi prvo smanjenje kamatnih stopa moglo da se desi u aprilu, dok iz ECB stiži glasovi da je realnije da to bude polovinom godine, javlja „Blumberg“.

Član Izvršnog odbora ECB i guverner hrvatske centralne banke, Boris Vujčić, rekao je da su tržišta i dalje previše optimistična u pogledu vremena prvog smanjenja. On je ponovio komentar svoje koleginice iz IO ECB, Izabel Šnabel, od prethodnog dana, da su razgovori o toj temi preuranjeni.

Inflacija u evrozoni je sad na nivou ispod tri odsto, iako je nešto porasla u decembru, ali već je najavljivano da će vreme za spuštanje sa tri na dva posto biti bar jednako dugo kao sa šest na tri.

Lagardov je rekla da Evropa nije u ozbiljnoj recesiji i da je najgori deo borba protiv inflacije završen i da troškovi pozajmljivanja novca više neće rasti.

– Mislim da smo prošli kroz najveći, najteži deo, osim ako se suočimo sa još jednim velikim šokom kada su u pitanju plate. Plate, kroz kolektivno pregovaranje, su u trendu povećanja i to na način da to prevazilazi inflaciju –  – istakla je predsednica ECB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike