Evrozoni pomalo bolje: Usporila inflacija u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj

29.02.2024

11:15

0

Cene su u dve velike ekonomije evrozone smanjile rast u februaru u odnosu na one od pre godinu dana

Evrozoni pomalo bolje: Usporila inflacija u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay

Inflacija nastavlja da usporava u evrozoni i nivo je danas i u španiji i u Francuskoj dosta nići nego pred godinu dana, iako na mesečnom nivou i dalje postoji rast

Godišnja stopa inflacije u Španiji je, prema preliminarnoj proceni, pala sa januarskih 3,4% na 2,8% u februaru i sada je najniža za proteklih šest meseci, objavio je danas španski Nacionalni institut za statistiku (INE).

Slični podaci dolaze i iz Francuske, gde je pad stope iznosio 2,9% u februaru sa januarskih 3,1%.

U februaru je u Španiji inflacija manja zbog osetnog pada cena električne energije u odnosu na isti mesec prošle godine.

Na mesečnom nivou je inflacija porasla za 0,3%o, u skladu sa očekivanjima tržišta, navodi se na sajtu INE.

Bazna inflacija (bez cena energije i primarne hrane) u Španiji je takođe pala u februaru, sa januarskih 3,6% na 3,4% međugodišnje i sada je najniža od marta 2022. godine. Godišnja stopa bazne inflacije u Španiji je u padu već sedmi mesec zaredom.

Što se tiče inflacije u Francuskoj, nivo cena je usporio na 2,9% u februaru, pre svega, zbog efekta visoke baze iz februara 2023. godine kada su cene naglo skočile, objavio je danas francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (INSEE).

Cene hrane su u februaru 2024. porasle za 3,6% međugodišnje, industrijski proizvodi poskupeli za 0,3%, a usluge za 3,1%, ali u svim pomenutim slučajevima je rast bio sporiji nego u januaru.

Nasuprot tome cene energije su porasle za 4,4% međugodišnje, a cene duvanskih proizvoda za 18,7%, ubrzavši u odnosu na januar.

Na mesečnom nivou je francuska inflacija u februaru porasla za 0,8% u odnosu na januar.

Nemcima takođe pojeftinila energija

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je, prema preliminarnoj proceni, pala sa januarskih 2,9% na 2,5 odsto u februaru, objavio je danas Destatis na svom vebsajtu.

Inflacija u Nemačkoj je prema ovoj proceni sada najniža od juna 2021. godine.

Cene hrane su u februaru porasle za 0,9 odsto međugodišnje naspram januarskih 3,8%, dok su februarske cene energije godišnje pale za 2,4%.

Inflacija u sektoru usluga je nepromenjena u odnosu na januar i iznosi 3,4%.

Godišnja stopa bazne inflacije u Nemačkoj iznosi 3,4%, isto kao u januaru, a to znači da je i nadalje na najnižem nivou od jula 2022. godine.

Na mesečnom nivou su cene u februaru porasle za 0,4%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike