Srpska EXPO obveznica u indeksu JP Morgana

06.03.2024

11:48

0

Srbija je dobila i četvrtu obveznicu koja je uključena na indeks poznate investicione banke

Srpska EXPO obveznica u indeksu JP Morgana
JP Morgan Chase - Copyright Profimedia

Nakon uključivanja tri dinarske benčmark obveznice Srbije u renomirani indeks obveznica JP Morgan GBI-EM Index (2021. godine), u navedeni indeks uključena je sada i nova dinarska benčmark osmogodišnja obveznica emitovana u oktobru 2023. (tzv EXPO obveznica s dospećem 2031. godine), rekao je danas ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

Mali je na svom Instagram profilu istakao da ulazak u indeks implicira pojačan potencijalni priliv investitora na globalnom nivou, čime se pospešuje likvidnost, a time i prinosi na celoj krivi obveznica u domaćoj valuti.

– Srbija je poseban primer gde su početkom godine lokalne obveznice zabeležile prinos ekvivalentan, a u pojedinim trenucima čak i niži od prinosa na sekundarnom trgovanju obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu – naveo je on i dodao da su takvi parametri jasan pokazatelj poverenja investitora u fiskalnu i monetarnu stabilnost jedne zemlje na dugoročni period.

Prema njegovim rečima, interesovanje investitora za obveznicama ove emisije, kao i njen uspeh na sekundarnom tržištu u ovako kratkom roku, tražnja profesionalnih stranih investitora koji sve aktivnije učestvuju na aukcijama, dokazuje da je Srbija izabrala pravi način finansiranja budžeta i projekata vezanih za “Expo 2027” s obzirom na to da je i pre same realizacije cele emisije, ona bila na radaru JP Morgan Index tima, i postala deo indeksa pre realizacije na primarnom tržištu.

Ovo uključenje, naveo je Mali, predstavlja jasan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju, što će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike