Može se živeti na 100%, ali je potrebna mala pomoć

27.02.2024

09:00

0

Autor: R.B.

Život ne bi trebalo da „čeka“, a kada se ukaže neka dobra prilika, ili iskrsne neka nepredviđena nevolja, dobro je uz sebe imati novac

Može se živeti na 100%, ali je potrebna mala pomoć
Copyright Profimedia

Život obično ne čeka da čovek bude spreman, već se samo „desi“. U svom životu možemo da živimo i „na 100%“, ako imamo mogućnost da budemo spremni kada se ukaže neka prilika ili nešto nepredviđeno dogodi.

Život je tu pun iznenađenja, od trivijalnih prilika da nešto kupimo na popustu, preko onih ozbiljnijih da nabavimo nešto što dugo želimo, do toga da u svom životu završimo i neke bitne stvari. Kako bismo u omiljenoj prodavnici elektronske opreme iskoristili popust od 25% i detetu nabavili laptop, pa umesto 100.000 dinara platili ga 67.000, ili kupili televizor od 55 inča za 100.000 umesto 125.000, ili kako bismo spremni dočekali Olimpijske igre, potrebno nam je nešto „keša“.

Ili, možda već planiramo letovanje, a sedam noćenja u junu na Siciliji je sada na sajamskom popustu i košta samo 100.000...  

Novac je još potrebniji kada moramo da obnovimo „vozni park“, jer za onaj „golf 6“ iz 2012. godine koji nam je „iskočio“ na portalu za prodaju polovnih automobila potrebno nam je 600.000 dinara. A za ostvarenje životnog sna, odnosno kupovinu placa na Kosmaju u oglasima traže 3.000.000.

Da ne pominjemo sad da novac može da ustreba i ako želimo da se bacimo na prolećno krečenje, ako „otkaže“ stari frižider ili za ono najbitnije, kada je potrebno hitno rešiti neki zdravstveni problem.

Ne samo dovoljno, nego i koliko brzo

A upravo brzina dobijanja kredita može biti presudna kada su u pitanju situacije kada se stvar mora rešiti u ograničenom vremenu.

- Dobiti novac na kredit od banke danas nije dovoljno, ljudima je bitno da to bude i brzo i efikasno. Upravo je ta brzina procesa nešto šta je nama u banci važno i zahteve rešavamo u jednom danu, ukoliko je spremna sva dokumentacija. Takođe, bitno je i da ljudima omogućimo da zahteve podnesu onlajn, preko interneta i bez odlaska u banku, i taj digitalni kanal i jednostavna procedura je jedna od prednosti koju cene klijenti naše banke – kaže Vanja Vuletić, izvršna direktorka Sektora za poslovanje sa stanovništvom i digitalno bankarstvo u Addiko banci.

Sve te cifre teško da ćemo „pokriti“ od plate, i zato postoje banke. A one pokrivaju sve gore navedeno, i to baš kada nam novac treba. Tako Addiko banka daje svojim klijentima kredit od 30.000 do 3.000.000 dinara, uz efektivnu kamatnu stopu od 13%. Pa tako bismo za najviši iznos, onaj koji nam treba za pomenuti plac na Kosmaju, za kredit na šest godina plaćali nešto više od 59.000 dinar mesečno.

Kredit se može dobiti i bez prenosa zarade, ali je tada iznos manji, do milion dinara, i efektivna kamatna stopa je nešto manja od 20%.

Za one kojima je kupovina automobila „puna kapa“ za kredit, pomenutih 600.000 dinara za dugo merkani „golf“ može se voziti uz mesečnu ratu kredita tek nešto veću od 100 evra (12.800 dinar), koliko iznosi po kamatnoj stopi (EKS) od 17,32% na rok otplate od 71 mesec.

Bilo bi lepo kada bi svoje želje i potrebe mogli da ispunimo bez zaduživanja, ali i plaćanje „na rate“ ima svoje prednosti. Pogotovu ako želimo da živimo sada i ovde – i to na 100%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike