Počelo sezonsko sniženje: Šta smeju, a šta ne smeju da rade trgovci

25.12.2023

11:20

0

Autor: R.B.

Sniženje robe za zimsku sezonu je počelo 25. decembra, ali i trgovci imaju ograničenja, a kupci moraju da razlikuju sledeće...

Počelo sezonsko sniženje: Šta smeju, a šta ne smeju da rade trgovci
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Od danas pa do 10. januara traje sezonsko sniženje robe iz zimske kolekcije. Ali to ne znači da trgovci mogu da nude šta im padne na pamet. Prema odredbama Zakona o trgovini iz 2019. godine, sezonska sniženja u Srbiji traju od 25. decembra do 10. januara za zimsku sezonu i od 1. do 15. jula za letnju.

U to vreme trgovci mogu da daju sniženje, ali ono nije isto kao „akcijska prodaja“. Kupci, takođe, moraju da obrate pažnju na to da se pravno razlikuju sniženje i rasprodaja.

Kod reklamiranog sniženja trgovac mora da snizi cenu određenog broja artikala a ne samo jednog. Ukoliko negde u radnji stoji da su cene spuštene npr. do 80 odsto, onda po Zakonu o trgovini mora da postojati najmanje jedna petina robe u asortimanu trgovca u tom prodajnom objektu sa cenom koja ima toliko sniženje.

Šta je stvarno „rasprodaja“

Termin "rasprodaja" ne znači da se trgovac „oslobađa“ sezonske robe već se može koristiti samo u određenom slučaju, podseća „Blic“.

– Termin „rasprodaja“ se može koristiti jedino u slučaju kada trgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću. Ni termin „sniženje“ ne može da se koristi van perioda koji je definisan zakonom. Može samo da se koristi akcijska ponuda. Akcijske cene, s druge strane, najviše su zastupljene u marketima, kada predstoji neki bitan datum/događaj (period slava, Božić, Nova godina…) – kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača Srbije (NOPS).

Trgovci, takođe, sada ne smeju da snize i izlažu artikle koji su letnji.

– Kada su u pitanju sezonska sniženja, moraju se primenjivati i poštovati rokovi koji su predviđeni Zakonom o trgovini; ako je zimsko sniženje, u tom periodu je na sniženju samo zimska roba, dok kada je letnje sniženje, onda je to samo letnja – napominje Dragić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike