Borba za opstanak srpskog turizma: Snašla se svaka četvrta agencija

18.12.2020

15:14 >> 15:16

0

S poslom sada može da nastavi 100 od više od 400 turističkih agencija, a kredite Fonda za razvoj dobilo i manje od tog broja

Borba za opstanak srpskog turizma: Snašla se svaka četvrta agencija
Copyright Pixabay/Roberto Cortes

Država je za sledeću nedelju najavila da će isplatiti subvencija turističkim agencijama za obezbeđivanje polisa osiguranja ali to će u poslu ostaviti tek svaku četvrtu agenciju koja je pre početa pandemije i naknadnog „otkaza“ osiguravajućih društava poslovala na sprskom tržištu.

Za subvencije turističkom i ugostiteljskom sektoru ukupno je izdvojeno 150 miliona dinara, izjavila je pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Renata Pindžo. Ona je na onlajn panelu posvećenom uticaju i načinima prevazilaženja problema u turizmu izazvanim pandemijom kovida-19, navela da je zahtev za subvenciju do sada podnela 101 turistička agencija, da se radi provera ispunjenosti uslova zahteva a u ponedeljak se očekuje rezultati te provere.

Komunalci naplaćuju „kao da je sve ok“

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES, Georgi Genov izneo je bojazan da bi ukupni gubici sektora do kraja godine mogli biti oko dve milijarde evra.

– Nismo nezadovoljni merama države, ali su lokalne samouprave i javna preduzeća mogla imati više sluha za probleme u kojima smo se našli, vezano za razne takse i reprogram naših drugih obaveza prema njima. Komunalije nam se naplaćuju u redovnom režimu, kao da sve radi normalno”, naveo je on.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Aleksandar Seničić, potvrđuje za 24sedam taj broj, i kaže da ostalih zasad nema rešenja, osim da pređe u status posrednika.

– Nove polise osiguranja uspela je da kupi 71 agencija, 30 je kupilo bankarsku garanciju. Ostali su ostali nerešeni i zbog toga ćemo insistirati na promeni Pravilnika o garanciji putovanja, kako bi se obezbedilo da svi mogu da ih dobiju – kaže Seničić.

Država je nedavno usvojila Pravilnik za osiguranje putovanja, uvela je i novu, manju i jeftiniju kategoriju, a tri osiguravajuće kuće koje su ušle u posao s polisama kada su iz njega izašle one koje su se time dosad bavile osiguranja, ponudile su polise koje koštaju od 8.000 evra do 18.000 a za koje će deo novca vratiti država.

Velika većina agencija to ne može da plati ni u normalnim uslovima a ne još u doba korone, i u YUTA traže da se plaća po prometu a ne paušalno po prijavljenoj kategoriji.

Seničić kaže da i dalje ima problema sa Fondom za razvoj, i pored tvrdnji da je ubrzao proces odobravanja povoljnih kredita za likvidnost, a u kome stoj više od 350 zahteva za zajmom turističkih agencija.

Pročitajte još

Renata Pindžo je na konferenciji povodom kredita Fonda za razvoj, rekla da je do 11. decembra odobreno 378 zahteva ukupne vrednosti od 3,1 milijardu dinara.

– Od ukupnog broja zahteva, 81 se odnosi na turističke agencije i renta-kar kompanije a njihova ukupna vrednost je 1,17 milijardi dok je 240 zahteva iz ugostiteljstva i vrede 1,6 milijardi dinara – rekla je ona.

Preduzeća iz oblasti putničkog saobraćaja podnela su 57 zahteva a njihova vrednost je 524 miliona dinara.

Pindžo je istakla da očekuje da se do kraja godine reše još neki zahtevi i da još neka preduzeća dobiju novac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike