Do 2030. ćemo auto-putem ne samo do Bara nego i do Drača

25.12.2023

17:10

0

Auto-put Beograd - Podgorica - Bar biće ceo gotov za sedam godina, kao i brzi put do Albanije, najavljeno iz Podgorice

Do 2030. ćemo auto-putem ne samo do Bara nego i do Drača
Autoput Crna Gora - Copyright Profimedia

Crnogorski premijer Milojko Spajić saopštio je danas plan prema kojem će do kraja 2030. godine biti završena izgradnja dva auto-puta i četiri moto-puta (brze saobraćajnice) u toj zemlji.

Već u januaru biće raspisano šest javnih tendera za izradu idejnih rešenja za sve preostale deonice auto-puta Bar - Boljare, za Jadransko-jonski auto-put, za brze puteve Bijelo Polje - Pljevlja - Sarajevo, kao i Bar - Ulcinj - Albanija (ka Draču), i na kraju obilaznice Budva - Luštica - Hrvatska i Andrijevica - Peć, rekao je Spajić na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Screenshot:geogeodata.it
 

 

– Nemamo više vremena da čekamo. Potreban nam je ubrzani razvoj. Sa ovim će biti rešeni svi problemi sa drumskom saobraćajnom povezanosti Crne Gore – kazao je Spajić, a prenele su podgoričke „Vijesti“.

Premijer je kazao da će kapitalni budžet iznositi 900 miliona evra godišnje i da nema problema da se Crna Gora zaduži za te investicije.

Do završetka auto-puta u Crnoj Gori trebalo bi da bude završen srpski deo auto-puta Beograd - Bar, ili Beograd - Južni Jadran, kako je još poznata ova saobraćajnica, od Beograda do graničnog prelaza Mateševo.

Tu je gradnja stigla do deonice Pakovraće - Požega, nakon čega ide ukupno 107 kilometara deonica do Ivanjice i potom granice sa Crnom Gorom.

Kada auto-put bude gotov turisti iz Srbije će moći da brzo stignu do Crnogorskog primorja, ali i sve popularnijih destinacija na primorju Albanije. Tamo će se iz Bara stizati brzim putem do granice sa Albanijom, a potom postojećom brzom saobraćajnicom do Drača.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike