Odoše milioni evra: Crna Gora platila Kinezima prvu ratu paprenog kredita za auto-put

21.07.2021

11:47 >> 12:22

0

Crna Gora počela je sa vraćanjem duga Kinezima za auto-put, zaduženja zbog kog su zabrinuti i EU i NATO

Odoše milioni evra: Crna Gora platila Kinezima prvu ratu paprenog kredita za auto-put
Copyright Profimedia

Crna Gora je kineskoj Eksim banci (Exim) otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu deonicu auto-puta Podgorica – Mateševo (auto-put Beograd – Južni Jadran) od 27,8 miliona evra, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

On je saopštio da je rata manja za gotovo četiri miliona evra jer je urađen “hedžing aranžman” na osnovu koga je kamata smanjena sa dva odsto u dolarima na 0,88 odsto u evrima.

Zajam iz 2014. godine za prioritetnu deonicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto, a Crna Gora dug sada isplaćuje u evrima, po prosečnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Kako je ranije saopšteno, na osnovu te finansijske operacije godišnje se po osnovu kamata štedi oko osam miliona evra, jer se rate plaćaju dva puta godišnje.

Kineska „omča“

Crna Gora je do guše zadužena kod Kineza i zbog toga pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita od Evropske unije. Zbog smanjivanja prevelike izloženosti kineskom dugu, Podgorica se, pored zaduživanja kod EU, priprema i za rasprodaju državne imovine, rekli su nedavno visoki evropski zvaničnici za Rojters.

Taj crnogorski dug zabrinjava Brisel u sklopu povećane opreznosti zbog rastućeg kineskog uticaja u Evropi, koji bi mogao da „zakomplikuje širenje Evropske unije na Balkan“.

Podgorica je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. godine kako bi finansirala izgradnju deonice od 41 kilometra auto-puta Beograd – Južni Jadran, koja još nije završena. Kako se naplata duga približila, a troškovi auto-puta su sve veći, uključio se Brisel, ali i NATO.

Da Podgorica ne bi došla u situaciju da se aktivira klauzula državnog kredita po kojoj, ukoliko dug ne bude uredno vraćan, Peking ima pravo da se namiri i imovinom u vlasništvu Crne Gore, u pomoć pristižu NATO i EU, javio je ovih dana zagrebački „Jutarnji list“.

Konzorcijum evropskih i američkih banaka trebalo bi da narednih nedelja i formalno da bolje uslove za kredit kojim bi se pokrila milijarda dolara kineskog duga, rekao je za Rojters Jakov Milatović, ministar ekonomije Crne Gore.

Zapadne banke bi, prenosi agencija, dale Podgorici kredit s kamatom od jedan odsto ili nižom (kineska je dva odsto), uz smanjenje valutnog rizika, što bi značilo da će se pozajmica denominovati u evrima.

Hedžovanje sa četiri banke

Spajić je za podgoričku agenciju Mina danas rekao da je hedžing ugovoren sa četiri banke i na 14 godina, a da na dve godine postoji mogućnost preispitivanja uslova.

Pročitajte još:

– Dakle, hedžing je na 14 godina, koliko traje otplata kredita za prvu deonicu auto-puta, sa mogućnošću da na dve godine preispitamo uslove, kao i banke koje su deo aranžmana. Cilj nam je da za dve godine obezbedimo daleko stabilniju ekonomiju, mnogo bolji kreditni rejting zemlje i više opcija, između ostalog i za još nižu kamatu od 0,88 odsto – rekao je Spajić.

On je objasnio da je važno da dug nije ostavljen da bude izložen valutnom riziku i naglim promenama odnosa dolara i evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike