Italija se predaje prazničnom raspoloženju: Potrošnja na poklone veća nego ikad!

08.12.2023

21:05

0

Ovaj rast je posebno značajan kada se uzme u obzir ekonomska klima i uticaj inflacije

Italija se predaje prazničnom raspoloženju: Potrošnja na poklone veća nego ikad!
eugene-zhyvchik-0O58LvoYdHk-unsplash - Copyright Pexels

U duhu predstojećih praznika, italijanski potrošači su se odlučili na značajno povećanje svojih budžeta za božićne poklone.

Prema najnovijem istraživanju koje su sproveli Confesercenti i Ipsos, prosečna potrošnja na poklone za Božić 2023. godine dostigla je cifru od 223 evra po osobi, što predstavlja impresivan rast od 13% u poređenju sa prošlom godinom.

Ovaj rast je posebno značajan kada se uzme u obzir ekonomska klima i uticaj inflacije. Čak i kada se inflacija uračuna, povećanje potrošnje iznosi solidnih 6%, što ukazuje na rastuću optimističnost potrošača i jačanje ekonomskog poverenja među Italijanima.

Confesercenti, vodeće udruženje trgovaca u Italiji, ističe da ovakav trend potrošnje nije samo trenutni bljesak. Predviđa se da će ukupna potrošnja potrošača u 2023. porasti za 1,2% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, očekuje se da će ovaj rast usporiti u 2024. godini, kada se prognozira povećanje od 0,8%.

Ovo istraživanje ne samo da otkriva trendove u potrošačkim navikama, već i pruža uvid u opšti ekonomski oporavak Italije nakon izazova sa kojima se suočila u prethodnim godinama. Povećanje potrošnje na božićne poklone može se tumačiti kao znak oporavka i adaptacije italijanske ekonomije na post-pandemijsku realnost.

Analitičari naglašavaju da ovakvi trendovi pružaju ključne indikatore za trgovce i proizvođače kada je reč o planiranju zaliha i marketinških strategija za prazničnu sezonu. S obzirom na to da potrošači pokazuju veću spremnost za trošenje, trgovci se mogu nadati većem prometu, posebno u segmentima luksuznih proizvoda i tehnoloških inovacija koje su tradicionalno popularne tokom praznične sezone.

Sve u svemu, ove brojke odražavaju pozitivan trend u italijanskoj ekonomiji i pružaju nadu za nastavak ekonomskog rasta i stabilnosti u zemlji. Božić 2023. će, sudeći po svemu, biti veseo ne samo na porodičnim okupljanjima, već i u ekonomskim izveštajima širom Italije.


Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike