Nemci više raspoloženi za štednju nego za potrošnju

27.09.2023

09:41

0

Indeks potrošačkog raspoloženja pao više nego što se očekivalo

Nemci više raspoloženi za štednju nego za potrošnju
Copyright Unsplash

Nemačka agencija za istraživanje tržišta „GfK“ saopštila je danas da je njen indeks potrošačkog raspoloženja za oktobar pao na minus 26,5 poena sa septembarskih minus 25,6 poena.

Tržišta su očekivala da će u Gfk indeks potrošačkog raspoloženja za oktobar pasti na minus 26 poena.

Podindeksi koji mere sklonost kupovini i ekonomska očekivanja od budućnosti su minimalno porasli u odnosu na prethodni mesec, ali istovremeno je značajno porastao podindeks koji meri sklonost štednji, navodi se na sajtu ove organizacije sa sedištem u Nirnbergu.

Podindeks očekivanja prihoda je blago porastao na -11,3 poena, za 0,2 poena u odnosu na prethodni mesec, dok je podindeks koji meri sklonost štednji porastao na 8,0 poena, što je najviša vrednost od aprila 2011. godine.

- Ovi rezultati znače da su šanse za oporavak potrošačkog raspoloženja u Nemačkoj ove godine verovatno pale na nulu - rekao je stručnjak „GfK“ za ponašanje potrošača, Rolf Birkl.

Nemačka privreda se ove godine suočava sa blagom recesijom. Prema aktuelnim prognozama Instituta za ekonomska istraživanja IFO i Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja DIW će nemačka ekonomija ove godine pasti za 0,4 odsto, a broj nezaposlenih će porasti za oko 150.000 ljudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike