Banke udarale kamatu na nepostojeći dug, NBS ih udarila po prstima

30.11.2023

14:21

0

Autor: G.M.Š.

Banke su u Srbiji morale da „otpišu dug“ u prosečnoj vrednosti 120 evra po korisniku koji je praktično izmišljen

Banke udarale kamatu na nepostojeći dug, NBS ih udarila po prstima
Guverneka NBS Jorgovanka Tabaković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Banke u Srbiji su na osnovu mera Narodne banke Srbije otpisale potraživanja u iznosu od 2,94 milijarde dinara (25 miliona evra) ili u proseku 14.280 dinara po korisniku, saopštila je danas centralna banka.

NBS je, sprovodeći kontrolu banaka u radi zaštite korisnika, utvrdila „određene nepravilnosti“ koje su banke imale u poslovanju sa svojim klijentima fizičkim licima a koji su imali tzv. neaktivne tekuće račune.

Radi se o računima koje građani godinama nisu upotrebljavali i preko njih nisu vršene platne transakcije ali se ipak na njima stvorio dug jer su banke uredno naplaćivale famozno „održavanje računa“.

Kod nekih računa je negativan saldo postojao već u trenutku izvršenja poslednje transakcije od korisnika, dok je u određenim slučajevima obračunavanjem naknade za održavanje računa korisnik uveden u dug.

Kako je račun mesčeno zaduživan a na njemu nije bilo priliva, korisnik je ulazio u dug. I to ne bilo kakav dug, nego nedozvoljeni minus, na koji banke u Srbiji imaju kamatu koja uveliko prevazilazi i sudsku zateznu kamatu.

Na osnovu naloga Narodne banke Srbije u tim kontrolnim postupcima, tri banke su izvršile trajan otpis potraživanja u iznosu od 735 miliona dinara.

Tim otpisom je obuhvaćeno čak 49.000 korisnika.

Nakon toga, Narodna banka Srbije je uputila zahtev preostalim bankama da postupe na istovetan način, pa je tako još 16 banaka trajno otpisalo svoja potraživanja po osnovu neaktivnih računa u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a otpisom (potpunim ili delimičnim) je obuhvaćeno oko 157.000 korisnika.

Dakle, ukupan iznos potraživanja koje banke neće naplaćivati od korisnika iznosi 2,94 milijarde dinara, odnosno prosečno 14.280 dinara po korisniku.

U vezi sa svim otpisanim potraživanjima banke ne mogu pokretati postupak prinudne naplate, a podaci o docnji se brišu iz evidencije Kreditnog biroa.

Doduše, rok za brisanje je istek tri godine od kada su u skladu sa mišljenjem Narodne banke Srbije bili ispunjeni uslovi za otpis tih potraživanja.

Ovaj primer i podaci pokazuju da Narodna banka Srbije aktivno koristi sve raspoložive supervizorske mere radi zaštite prava i interesa korisnika finansijskih usluga, te da te mere donose konkretne materijalne benefite za korisnike, navedeno je u saopštenju srpske centralne banke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike