Dug kao noćna mora: Evo koji bankarski dug je najgori i zašto!

21.01.2023

06:35

0

Autor: S. G.

U izmirivanju ove vrste bankarske obaveze kasni 10,3 odsto građana, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije

Dug kao noćna mora: Evo koji bankarski dug je najgori i zašto!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građani Srbije su na kraju decembra 2022. bankama dugovali po osnovu dozvoljenog minusa na tekućem računu 42,3 milijarde dinara, a 10,3 odsto kasni u izmirivanju obaveza, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije.

S obzirom na to da smo u istom periodu imali ukupno 8.568.406 tekućih računa, dolazi se do podatka da je po svakom računu ova vrsta duga iznosila oko 4.934 dinara, što i nije mnogo. Međutim, za one koji su daleko iznad ove prosečne statističke brojke, dugovanje po osnovu dozvoljenog minusa može postati noćna mora.

Kako su u više navrata upozoravali i iz Narodne banke Srbije (NBS), minus po tekućem računu je najskuplja vrsta pozajmice. Kamate na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu idu i do vrtoglavih 35 odsto.

Prosečan iznos kamatne stope na dozvoljeni minus, prema podacima NBS s kraja decembra 2022. godine, bio je 29,07 odsto na godišnjem nivou. Zbog inflacije i podizanja kamata od prošle godine je i „cena“ dozvoljenog minusa veća jer su prošle godine prosečne stope za ovu vrstu bankarske pozajmice iznosile oko 28 odsto.

Kako bi bilo jasnije koliko zaista košta "minus“ na računu, uzeli smo za primer pozajmicu od 50.000 dinara. U jednoj od vodećih banaka na srpskom tržištu kamatna stopa, na godišnjem nivou, za dozvoljeno prekoračenje platnog računa, nešto je veća od proseka i iznosi 29,85 odsto. S obzirom na to da u ovoj banci period važenja dozvoljenog prekoračenja, na ovom primeru, traje 36 meseci, mesečni iznos koji treba izdvojiti po osnovu kamate bio bi 1.226 dinara.

To znači da ćete za 36 meseci na ime kamate platiti 44.135 dinara, ali i pozajmljenih 50.000 dinara, što je ukupno čak 94.136 dinara. Naime, čim istekne period važenja "minusa" neophodno je da na vašem računu imate 50.000 dinara. Dakle, upravo više od 94.000 dinara koštala bi vas pozajmica od 50.000 dinara, odnosno toliko prekoračenje na tekućem računu.

Basnoslovne kamate

Takođe, ako vam se desi da u toku perioda otplate "uđete“ u nedozvoljeno prekoračenje (nedozvoljeni "minus“), kamata će biti još veća, pa se i iznos koji ćete vratiti povećava. Prema podacima NBS iz decembra 2022. godine, prosečna kamatna stopa na nedozvoljeni minus u bankama u Srbiji iznosi 30,92 odsto. U pojedinim bankama ide i do neverovatnih 51,8 odsto.

Profimedia/Pixabay
 

Zbog svega toga, u NBS upozoravaju da je minus po tekućem računu najskuplja vrsta pozajmice, i da bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu.

– Iako se ponekad čini da je korišćenje dozvoljenog minusa neizbežno, treba znati da se “prednost“ korišćenja minusa u punom iznosu može osetiti samo jednom, prvi put kada se iskoristi, dok će dugovanje na ime kamate, ako se pozajmica blagovremeno ne vrati, predstavljati dodatni teret za kućni budžet – navode u NBS.

Pogrešna slika računa

Kako objašnjavaju, odobrena pozajmica se vrlo često prikazuje kao “raspoloživa sredstava“.

– Time se stvara pogrešna slika da korisnik tekućeg računa taj novac zaista ima na računu, iako su ona, u stvari, zbir vaših sredstava i odobrene pozajmice, koju morate vratiti zajedno sa kamatom – kažu u NBS.

Profimedia
 

Takođe, upozorava centralna banka, neretko se iz dozvoljenog pređe i u nedozvoljeni minus, koji je u pogledu troškova još nepovoljniji.

- Ovi vidovi zaduživanja predstavljaju najskuplje vrste pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni. Zbog dužeg roka otplate i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara i slično nego pozajmice po tekućem računu i kreditnim karticama – rekli su ranije za 24sedam u Narodnoj banci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike