Banke frizirale cene državnih obveznica: Rabobanci kazna od 27 miliona evra

23.11.2023

10:07

0

Autor: R.B.

Evropska komisija izrekla je u novčanu kaznu holandsku Rabobanku, dok se Dojče banka izvukla kao „pokajnik“

Banke frizirale cene državnih obveznica: Rabobanci kazna od 27 miliona evra
Rabobanka - Copyright Profimedia

Holandsku banku Rabobank kaznila je Evropska komisija sa gotovo 27 miliona evra zbog nameštanja cena državnih obveznica u razdoblju od čak 10 godina. Saradnji u ovom finansijskom kriminalu, nemačka Dojčebanka, pošteđena je jer je prijavila ovaj posao čime je omogućila istragu EK.

Regulatori su poslednjih godina bankama širom sveta izrekli milijarde evra kazni zbog lažiranja ključnih finansijskih referentnih vrednosti i valuta, piše Seebiz.

Evropska komisija utvrdila je u ovom slučaju da se kartel u razdoblju od 2006. do 2016. usredotočio na državne obveznice denominirane u evrima i na obveznice s državnim jemstvom kojima se trgovalo u Evropskom ekonomskom području (EEA).

Države su u tom razdoblju izdavale jemstva za obveznice zbog globalne financijske krize u 2008. godini, podseća EK.

Trgovci Rabobanka u Londonu i Dojčebanka u Frankfurtu razmenjivali su informacije o cenama obveznica i izdavaocima, dogovarali su strategiju trgovanja, uključujući zahteve za kupnju odnosno prodaju, i prilagođavali cene.

Brisel je Rabobanci izrekao kaznu od 26,6 miliona evra, dok je Dojčebanka izbegla kaznu od gotovo 156 miliona evra, budući da je Komisiji prijavila nezakonitu saradnju, što je rezultiralo istragom.

Svi oštećeni u nezakonitoj saradnji Dojčebanke i Rabobanke mogu da zatraže odštetu pred domaćim sudovima, naglasila je Komisija, dodavši da imunitet nije prepreka presudi o odšteti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike