Dojče banka će platiti 75 miliona dolara žrtvama Džefrija Epstajna: Popustili pod pritiskom tužbe za omogućavanje seksualne trgovine

18.05.2023

15:46

0

Novcem pokušavaju da speru ljagu sa imena

Dojče banka će platiti 75 miliona dolara žrtvama Džefrija Epstajna: Popustili pod pritiskom tužbe za omogućavanje seksualne trgovine
Copyright Profimedia

Dojče banka pristala je da plati 75 miliona dolara žrtvama seksualnog predatora Džefrija Epstajna kako bi rešila federalnu tužbu kojom se banka optužuje da je omogućila seksualnu trgovinu mladim ženama svojih klijenata i imala koristi od nje, rekli su izvori za CNBC u sredu uveče.

O sporazumu o poravnanju Dojče banke, koja će izdvojiti 75 miliona dolara za optužbe koje je povezuju sa Epstajnom, prvi je pisao „Volstrit žurnal".

Prema ugovoru, Epstajnove žrtve seksualne trgovine u vreme dok je bio klijent Dojče banke, od 2013. do 2018. godine, dobiće najmanje 75.000 dolara i do 5 miliona dolara u zavisnosti od procene njihovih potraživanja.

Portparol Dojče banke Dilan Ridl nije želeo da komentariše sporazum, ali je napomenuo da je njegova banka potrošila više od 4 milijarde evra na jačanje internih finansijskih kontrola.

- Poslednjih godina Dojče banka je postigla značajan napredak u rešavanju brojnih prošlih problema - rekao je Ridl.

On je primetio da je 2020. godine, kada je banka pristala da plati kaznu od 150 miliona dolara njujorškom finansijskom regulatoru zbog poslova sa Epstajnom i drugih pitanja, Dojče banka rekla: „Priznajemo svoju grešku pri uključivanju Epstajna 2013. i propuste u našem procesu. Naučili smo iz grešaka i nedostataka.”

Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images
Džefri Epstajn

Dve advokatske firme koje zastupaju tužioce, Edvards Potinger i Bojs Šiler Fleksner, u zajedničkoj izjavi do koje je došao CNBC rekle su: „Ovo revolucionarno rešenje je kulminacija dve advokatske firme koje vode više od decenije dugu istragu kako bi pozvale na odgivornost jednog od Epstajnovih finansijskih bankarskih partnera koji su imali sboju ulogu u omogućavanju organizacije za trgovinu ljudima.”

Tužbu je u novembru podnela žena pod pseudonimom Džejn Dou, koja je navela da je Dojče banka svesno učestvovala i imala finansijsku korist od učešća u Epštajnovim poslovima vezanim za trgovinu seksom, „pružajući potrebnu finansijsku podršku za nastavak rada“ te šeme.

- Dojče banka je takođe znala da će Epstajn koristiti silu, pretnje silom, prevaru, zloupotrebu pravnog postupka, iskorišćavanje dispariteta moći i razne druge oblike prinude da natera mlade žene i devojke da se upuste u komercijalne seksualne radnje - navodi se u tužbi.

- Znajući da će zaraditi milione dolara od omogućavanja Epstajnove trgovine seksom i od odnosa sa Epstajnom, Dojče banka je odabrala profit umesto poštovanja zakona - dodaje se.

AP Photo/Elizabeth Williams
 

Epštajn, koji je bio klijent JPMorgana od 1998. do 2013. godine, postao je klijent Dojče banke nakon što je JPMorgan prekinuo odnos sa njim.

- Dojče banka je nastavila tačno tamo gde je JPMorgan stao i postala banka koja je Epstajnu bila potrebna da finansira svoju operaciju seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima - navodi se u tužbi.

Epstajn se ubio u saveznom zatvoru na Menhetnu u avgustu 2019, mesec dana nakon što je uhapšen pod optužbom za seksualnu trgovinu decom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike